Meer weten?
Neem contact op met de adviseurs van het mobiliteitscentrum.
Valt het hoeveelheid werk ineens terug? Of kom je juist mensen tekort? Dan is het handig als je vrachtwagenchauffeurs of materieel kunt uitlenen of inlenen. Samen met haar partners heeft Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) daarvoor een platform opgezet.
Op deelmarkten in de sector is het op dit moment erg druk. Daar knelt het tekort aan chauffeurs en materieel. Op andere deelmarkten zijn de activiteiten juist sterk teruggelopen. Daar is een overschot aan capaciteit. De coronacrisis heeft op dat punt grote verschuivingen veroorzaakt.
STL zet zich in voor een betere balans binnen de sector. Dat doen we bijvoorbeeld door collegiale in- en uitleen makkelijk voor je te maken.
Heb je het formulier ingevuld? Dan neemt een adviseur van ons Mobiliteitscentrum uit jouw regio contact met je op. Die zal je koppelen aan het collega-bedrijf dat jou kan helpen. Vervolgens benader je elkaar en maak je onderling afspraken, bijvoorbeeld over de periode van inleen/uitleen, de werkafspraken en de (financiële) tegenprestatie. Je kunt daarvoor onze voorbeeldovereenkomst gebruiken. Dit voorbeeld kun je naar wens uitbreiden met aanvullende afspraken.
Je kunt kosteloos gebruik maken van de diensten van het Mobiliteitscentrum. Let er wel op dat er regels gelden voor collegiale inleen en uitleen. Zie daarvoor de ‘veelgestelde vragen’ hieronder. Zie ook de informatie van evofenedex over collegiale inleen en uitleen.
De inlenende werkgever houdt toezicht houdt op de uitvoering van de werkzaamheden. Daarom is de inlenende werkgever vaak aansprakelijk voor eventueel letsel of andere schade die ontstaat tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. In het algemeen zal deze werkgever hiervoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met werkgeversdekking hebben afgesloten. Deze verzekering dekt ook schade (bij derden) die inleenkrachten veroorzaken.
Als de inleenkracht schade toebrengt aan het inlenende bedrijf, dan kan dit niet worden verhaald op het uitlenende bedrijf. De schade is immers ontstaan onder toezicht van het inlenende bedrijf. De inlener kan de schade ook niet op de inleenkracht zelf verhalen. Die geniet in dat opzicht dezelfde bescherming als de eigen werknemers. Alleen bij opzet of bewuste roekeloosheid van de arbeidskracht kan de schade op hem persoonlijk worden verhaald. Maar hiervan is niet snel sprake, omdat de lat voor dit bewijs hoog ligt.
Voor collegiale uit- en inleen van chauffeurs binnen het beroepsvervoer gelden voorwaarden. Deze staan in de Regeling wegvervoer goederen (artikel 13 lid 2):
Let op: deze voorwaarden gelden als een beroepsvervoerder een chauffeur wil uitlenen aan een andere beroepsvervoerder. Voor eigen vervoerders zijn de regels anders.
Een chauffeur die niet zelf in het bezit is van een Eurovergunning mag zich niet verhuren aan een transportbedrijf en rijden met de vergunning van dat bedrijf.
Een transportbedrijf mag alleen gebruik maken van chauffeurs die:
Kom je er niet helemaal uit? Vraag een adviseur van het Mobiliteitscentrum om uitleg! Te bereiken op 088 – 2596106.
Wil je als eigen vervoerder een chauffeur uitlenen aan een beroepsvervoerder, dan kan dat niet zomaar. Vaak ontbreekt namelijk de Eurovergunning. Uitleen in deze situatie kan alleen wanneer je als eigen vervoerder het volgende doet:
Kom je er niet helemaal uit? Vraag een adviseur van het Mobiliteitscentrum om uitleg! Te bereiken op 088 – 2596106.
Neem contact op met de adviseurs van het mobiliteitscentrum.
We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je voor je feedback!