Tim van der Krans, loopbaancoach bij STL
Blog over loopbaanbegeleiding

Hoezo heb ik een loopbaanvraag?

Lees hier de blog van Tim van der Krans, loopbaancoach bij STL. Hij schrijft over zijn ervaringen met verborgen loopbaanwensen en belemmeringen.

Deel deze pagina

Wanneer je denkt aan loopbaanbegeleiding, denk je misschien al gauw aan een baanwissel of zelfs het veranderen van beroep. Wat dan vergeten wordt, is dat loopbaanbegeleiding gaat over de afstemming tussen jezelf, je werk en je (sociale)omgeving. Je daar bewust van zijn, kan je helpen met het formuleren van persoonlijke loopbaandoelen. Een baan- of beroepswissel kan een uitkomst zijn van een loopbaantraject, maar dat hoeft zeer zeker niet. Het kan net zo goed te maken hebben met je huidige werk anders inrichten, of je daar verder in ontwikkelen.

Sceptische reacties

Laatst was ik met een collega bij een bedrijf om met chauffeurs te spreken over hun loopbaan. Sommigen spraken we spontaan aan met de vraag of ze nog opleidingswensen hadden. Daar kregen we in eerste instantie de reactie: “Nou, ik ben al vijftig en ik hoef niets meer te leren hoor!”, “Ik wil me niet meer helemaal omscholen” of “Laat dat maar over aan de jeugd”. Overduidelijk sceptische reacties die de weerstand bij hen duidde: Hoezo moet ik me ontwikkelen?

Verborgen loopbaanwensen

De meeste mensen zijn zich er lang niet altijd van bewust dat ze nog wensen hebben in hun werkende leven, maar daar vervolgens niets mee doen. We vroegen de medewerkers wat voor verlangens en dromen ze nog hadden met betrekking tot hun werk. Daar kwamen opeens allerlei ideeën naar boven die ze lang weggestopt hadden. De één wilde wel iets doen met zijn kennis overdragen aan de nieuwe generatie chauffeurs. De ander had de wens om zich verder te verdiepen in veiligheid. Toen we voorstelden om daar verder over in gesprek te gaan, wilden ze dat allemaal eigenlijk wel heel graag.

Belemmeringen

Bij de vraag wat ze in de tijd al hebben gedaan met hun idee, kwamen de excuses naar voren. Niet zo gek, want verandering komt veelal met weestand. Je moet soms hardnekkige gedachtenpatronen doorbreken om aan je eigen plan te werken. Denk aan uitstelgedachtes als: “Nu is nog niet het moment” of “Straks heb ik daar meer tijd voor”. Of aan gedachtes die met zelfvertrouwen te maken hebben: “Het lukt mij toch niet” of “Dat traject wil mijn werkgever toch niet met mij aan”. En dat kunnen al de gedachtes zijn zonder dat je ook maar één stap hebt gezet. Zonde om zo je droom te laten liggen. Je bent het jezelf toch bijna verplicht om op zijn minst die gedachten verder te onderzoeken. Je laat anders potentieel werkplezier liggen, nietwaar?

Tijd voor actie

De chauffeurs in dit voorbeeld zijn inmiddels allemaal gestart met het uitwerken van hun plan. Samen bespreken we het plan, de belemmerende gedachtes en de actiepunten. En ja, het is spannend, en ja, het kost ze moeite. Maar ze zijn wel onderweg. Onderweg naar een betere afstemming tussen wie ze zijn, wat ze willen en kunnen in hun werk.

Wil jij bereiken wat je écht wil, maar heb je moeite om jouw patronen te doorbreken? Vraag hulp van een loopbaancoach! Via STL kun je kosteloos met mij of één van mijn collega’s in gesprek om te werken aan jouw plan.

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over loopbaancoaching.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: