Man in magazijn

De sector transport en logistiek gaat digitaal. Wat betekent dat eigenlijk?

Digitalisering in de sector transport en logistiek. Wat is het? Hoe kunnen bedrijven zorgen dat ze digitaal klaar zijn voor de toekomst? En wat betekent het voor chauffeurs en planners? Lees snel verder over deze veranderingen!

Deel deze pagina

In de derde aflevering van de podcast STL Toekomstpraat ging ons vaste presentatieduo weer in gesprek. Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat spraken dit keer Arjen Eisink en Hugo Bankers. Arjen en Hugo werken allebei voor Transport en Logistiek Nederland (TLN). Arjen en Hugo zijn allebei adviseurs op het gebied van digitalisering. Zij helpen organisaties om hun logistieke processen digitaal te maken. Bedrijven die digitaliseren gebruiken bijvoorbeeld minder papier. Ze hebben ook meer inzicht in wat er gebeurt binnen het bedrijf.

Arjen en Hugo werken allebei voor Transport en Logistiek Nederland (TLN).  Arjen en Hugo zijn allebei adviseurs op het gebied van digitalisering. Zij helpen organisaties om hun logistieke processen digitaal te maken. Bedrijven die digitaliseren gebruiken bijvoorbeeld minder papier. Ze hebben ook meer inzicht in wat er gebeurt binnen het bedrijf.

Beluister de podcast over digitalisering in de transport en logistiek Luister via Spotify

STL en TLN. Wat is het verschil?

Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) is er vooral voor de mensen die in de sector werken. STL zorgt ervoor dat mensen die in de transport en logistiek werken op de hoogte zijn van belangrijke onderwerpen. Zoals veiligheid en zorgen dat je met plezier aan het werk zijn en blijven. STL zorgt er ook voor dat meer mensen in de transport en logistiek willen werken.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is er vooral voor de werkgevers. TLN helpt transportbedrijven en andere logistieke bedrijven om klaar te zijn voor de toekomst. Het voorlichten en meedenken over digitalisering is daar een mooi voorbeeld van.

Jelle in vrachtwagen

Wat is digitalisering?

Vroeger gebeurde alles in de transport en logistiek op papier. Dat is nu niet meer zo. Hoewel we op sommige plaatsen nog steeds papier gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een CMR of andere papieren documenten die bij een zending kunnen zitten.

Bij digitalisering gebruiken we computers en technologie om ons werk sneller en makkelijker te maken. Vroeger keken chauffeurs op de kaart om hun route te bepalen. Nu zijn er digitale navigatiesystemen die de route vanzelf aangeven. Tegenwoordig kunnen die systemen een chauffeur zelfs op tijd waarschuwen voor een file. Het navigatiesysteem geeft vanzelf een snellere route aan. Technologie maakt ook het communiceren met de planner en de klant makkelijker. Bellen is niet meer nodig. Een berichtje sturen kan ook.

“De chauffeur is ook heel belangrijk in de datastroom, hij staat te laden en lossen en begint vaak het traject van digitalisering."
Arjen Eisink
Vrachtwagen van de toekomst

Ook de vrachtwagens zelf worden steeds slimmer. Ze zitten vol met kleine computers en sensoren die allerlei dingen bijhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld ook de chauffeur waarschuwen als er iets aan de hand is. Al die systemen maken het werk van de chauffeur makkelijker en veiliger. Vrachtwagens kunnen ook automatisch laten weten waar ze zijn. De planner kan dan veel beter inspelen op problemen onderweg en de planning eventueel aanpassen De logistiek wordt daarmee meer data gedreven. Er worden steeds meer beslissingen genomen op basis van gegevens uit systemen.

"Met de informatie van boordcomputers en apps kunnen planners beter antwoord geven op vragen van opdrachtgevers."
Hugo BankersDigitale transformers

Kennen jullie de transformers nog? De mooiste was natuurlijk de vrachtwagen Optimus Prime. Zoals in die serie auto's kunnen veranderen in robots, verandert de logistiek ook en wordt steeds digitaler. Dat noemen we digitale transformatie. Papieren kaarten worden navigatiesystemen. Planborden worden Transport Management Systemen. CMR wordt e-CMR. Een digitale transformatie.

De toekomst van logistiek ligt in de handen van degenen die bereid zijn om te leren en te veranderen."
Robert Gartner

Spreek jij de digi-taal?

Deze digitale transformatie bij bedrijven gaat niet vanzelf. Hiervoor zijn mensen nodig die bedrijven kunnen begeleiden. Deze mensen snappen hoe computers en technologie ons kunnen helpen om slimmer te werken. TLN helpt bedrijven om klaar te zijn voor digitale transitie. Dat doen ze door veel informatie te delen, maar ook door mensen op te leiden tot Digi-Coach. De Digi-Coach is de persoon binnen een bedrijf die helpt om  digitaal en data gedreven te werken. In drie dagen leer je meer over hoe digitaliseren werkt. Je leert ook hoe je je collega‚Äôs kan inspireren en motiveren om digitaler te werken. En je leert ook hoe je een stappenplan kan maken om in jouw bedrijf een digitale transformatie te starten.

Wil je meer weten over digitalisering, digitale transformatie, of over de digi-coach? luister dan vooral naar aflevering 3 van STL Toekomstpraat.

Beluister via Spotify
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Heb je vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?