Chauffeur van de toekomst

Hoe ziet het chauffeursvak eruit in 2030?

De vrachtwagenchauffeur in 2030

Kon jij 10 jaar geleden voorspellen hoe het chauffeursvak er nu uitziet? Alleen al de nieuwe technieken op de vrachtauto!

Kon je je 10 jaar geleden bedenken dat een vrachtauto zelf een stuurcorrectie kan geven? Of dat de buitenspiegels vervangen zijn door camera’s en beeldschermen? 

Hoe ziet het chauffeursvak eruit in 2030?

Hoe het chauffeursvak eruit ziet in 2030 is moeilijk te voorspellen. Toch proberen we dit wel. Waarom? Om chauffeurs, planners en andere betrokkenen voor te bereiden. Zo zorgen deze nieuwe technologieën en veranderingen voor zo min mogelijk verrassingen. Ze maken het werk juist leuker en makkelijker!

Computers

Er zijn nog altijd mensen die techniek en computers lastig vinden. Waarschijnlijk ken je er zelf ook wel een. Dit terwijl we al 25 jaar lang bijna iedere dag computers tegenkomen. Computers die alleen maar meer onmisbaar worden in de toekomst. Als jij nu onder de 40 bent, dan werk jij over 25 jaar nog steeds! Hoe ziet die toekomst eruit? Weet jij het? Ik niet!  

Daarom staan op deze site veel toekomstvoorspellingen voor het chauffeursvak. We weten niet of die voorspellingen uitkomen. Toch doen we natuurlijk ons best om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven.

Lees ook: chauffeur van de toekomst

Plezier in je werk: hoe maken we het werk leuker? 

Werkplezier is belangrijk. Daar staan we steeds vaker bij stil sinds 2000. Je moet werken tot ver in de zestig. Dit komt doordat de pensioenleeftijd verhoogd is. Werken tot eind zestig is een feit. Dat wil je toch op een leuke manier doen?

We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk als vrachtwagenchauffeur. Wat maakt het leuk? Natuurlijk zijn er ook dingen in jouw werk die je niet leuk vindt. Samen kunnen we kijken welke dingen dat zijn. Deze worden dan besproken in de werkgroep ‘chauffeur van de toekomst’. Dat is belangrijk, want er is een grote kans dat jouw inbreng voor verbeteringen zorgt!  

Het werk gaat veranderen, maar het moet wel leuk blijven! Dat is ons motto!  Wil je mee discussiëren? Praat mee! 

Wat is kolonne rijden (smart traffic)?

Je kent het vast wel. Je bent aan het filerijden en staat weer stil. Net wanneer je even wilt ontspannen begint de file weer te rijden. Irritant! Je rijdt een stukje en zo begint het weer opnieuw. In 2020 draaide er een proef om dit te verbeteren. Vrachtauto’s rijden dan achter elkaar en de verkeerslichten op hun route gaan op groen wanneer zij er aankomen. De chauffeurs besturen de vrachtauto’s, maar de adaptive cruisecontrol (de nieuwe vrachtwagen) helpt mee.

Die zorgt ervoor dat de vrachtauto’s elkaar op een goede afstand blijven volgen. Dit noemen we kolonne rijden. Deze proef wordt nog uitgebreid met vrachtauto’s die met elkaar zijn verbonden, via WIFI en 5G.

Maar wat maakt kolonne rijden dan precies anders?

Bijvoorbeeld omdat de remafstand kan worden verkleind. Er is namelijk geen menselijke reactietijd meer nodig. Bepaalde rij taken worden dus overgenomen door de boordcomputer. Denk aan gas geven en remmen bijvoorbeeld. Deze verschillende ontwikkelingen horen bij het begrip smart traffic. Op hun beurt maken die ontwikkelingen dan handige nieuwe dingen, zoals kolonne rijden, mogelijk!  

Zover is het nu nog niet, maar ik (Robert Gartner) kan niet wachten! Op een lange afstand lekker kolonne rijden, en door de smart traffic toepassingen hoef ik me minder zorgen te maken om sommige risico's. Hoe zie jij dit? Praat mee!

Lees ook: chauffeur van de toekomst

Welke kant ga jij op?

Ben je op een kruispunt gekomen in je loopbaan maar weet je niet welke richting je op wilt gaan? Vraag gratis loopbaanadvies aan: loopbaanbegeleiding bij STL.

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Nog vragen?

Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?