Werken in transport en logistiek
Ervaringen met zij-instroom

STL rijdt mee met zij-instromer Justin Ramaker

Justin Ramaker haalde vier jaar geleden via het zij-instroomtraject van STL zijn groot rijbewijs. Sindsdien werkt hij als vrachtwagenchauffeur bij Tielbeke Transport in Lemelerveld. STL ging met hem mee om te zien hoe het nu met hem gaat.

Deel deze pagina
Justin Ramaker in transport en logistiek

Justin Ramaker is 29 jaar en komt uit het Overijsselse Dedemsvaart. Voordat hij vrachtwagenchauffeur werd was hij kok in een steakhouse. Vier jaar geleden maakte hij een grote stap. Hij zei zijn baan in de horeca op om vrachtwagenchauffeur te worden. Hij ging aan het werk bij Tielbeke transport en behaalde zijn rijbewijs via het zij-instroomtraject van STL. Hij groeide door van loodsmedewerker naar chauffeur van een koeriersbus. Daarna mocht hij gaan rijden op één van de bakwagens. Nu rijdt hij rond in een nieuwe Scania G370 trekker. En daar is hij trots op! Tijdens een distributierit door Nederland vertelt hij over zijn carrièrepad.

Van kok naar chauffeur. 

“Een carrière in de transport en logistiek zat er altijd wel in. Ik heb de opleiding Logistiek planner gedaan. Dit is een mbo-4 opleiding op het Deltion college. Toch belandde ik in de keuken. Ik was namelijk afwasser bij een restaurant en daar kon ik later als kok aan de slag. Dat kwam gewoon op mijn pad. Het nadeel van werken in de horeca is dat je moet werken als anderen vrij zijn. Bovendien werk je als kok erg veel. Dus ben ik verder gaan kijken en toen kwam ik bij Tielbeke terecht. Nu heb ik ’s avonds tijd om te voetballen.” 

Je had nog geen groot rijbewijs. Hoe heb je dit gehaald?  

“Tijdens mijn sollicitatie bij Tielbeke heb ik aangegeven dat ik geen rijbewijs had. Tielbeke heeft mij toen aangemeld voor het zij-instroomtraject van STL. Eerst moest ik een testdag doen bij een rijschool om te bepalen of ik een geschikte kandidaat was. De testdag bestaat uit een capaciteitentest, een competentietest, een taaltest, een test op reactievermogen en een rijvaardigheidstest. Deze was positief en dus kon ik aan de chauffeursopleiding beginnen. Tijdens mijn opleiding ben ik alvast bij Tielbeke begonnen als magazijnmedewerker. Je kunt er ook voor kiezen om bij je huidige werkgever te blijven. Na je opleiding ga je werken als vrachtwagenchauffeur bij jouw favoriete bedrijf. Daarna kan je vaak bij je leerbedrijf blijven werken. ” 

Hoe lang heb je over de opleiding gedaan? 

“Met ongeveer vier maanden had ik mijn CE-rijbewijs en mijn chauffeursdiploma. De rijlessen duren dan drie uur en in de avonduren deed ik de theorie. Tielbeke hield hier rekening mee met mijn werkschema. Dat is wel een voordeel als je tijdens je opleiding bij het bedrijf werkt waar je gaat rijden. Hier deed ik ook ervaring op met het laden en lossen van vrachtwagens. Toen ik voor het eerst op de bakwagen ging rijden, ging er een mentorchauffeur mee. Dit gebeurde ook toen ik doorgroeide naar trekker-opleggerchauffeur. Ik werd niet aan mijn lot overgelaten en dat vond ik erg fijn.”

Een topchauffeur 

Dat Justin in vier jaar tijd veel geleerd heeft kan je wel zien. Behendig stuurt hij zijn korte city oplegger door de straten. “Als je goed kan sturen, dan is dit werk een stuk lichter. Dat scheelt een stuk lopen met de pallets.” 

De overstap naar vrachtwagenchauffeur bevalt Justin zo goed, dat hij niets anders mee wil. “Ik heb bij Tielbeke veel afwisseling en kom door heel Nederland. Van grote winkelketens tot particuliere adressen. Dat maakt het uitdagend en spannend. Ik zit goed!” 

Justin Ramaker in transport en logistiek
Werken in transport en logistiek

Ook vrachtwagenchauffeur worden?

Wil jij je net als Justin ook laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur? Meld je dan aan voor een instapdag bij jou in de buurt.

Aanmelden
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: