Werken in de transport
JAARRAPPORTAGE 2022 TRANSPORT EN LOGISTIEK

Ontwikkelingen arbeidsmarkt transport en logistiek

De Nederlandse economie is sterk hersteld van de coronacrisis. In 2021 en in de eerste helft van 2022 groeit de economie. De sector profiteert van het herstel en groeit ook. De omzet en het aantal werkgevers en chauffeurs nemen toe.

Ondanks herstel en groei eerste helft van 2022 is de arbeidsmarkt wel zeer krap: voor chauffeurs, planners en logistiek medewerkers zijn veel openstaande vacatures. Heel veel ondernemers in de sector transport en logistiek hebben last van personeelstekort. 

Vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie zijn de vooruitzichten voor de economie verslechterd. Het sentiment onder transportondernemers slaat vanaf het tweede kwartaal 2022 om naar negatief: meer ondernemers verwachten een verslechtering van het economisch klimaat.

Aantal openstaande vacatures in de transport en logistiek is hoog

Na start van contactbeperkende maatregelen (medio maart 2020) nam het aantal vacatures voor transport en logistiek sterk af. Vanaf zomer 2021 ligt het aantal vacatures voor chauffeurs op een hoog niveau. Eind november 2022 zijn er ruim 12.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Het aantal vacatures ligt hoger dan in november 2021.

Aantal werkgevers, werknemers en chauffeurs in de sector blijven toenemen

Er zijn ongeveer 167.800 werknemers in de sector waarvan bijna 93.000 vrachtwagenchauffeurs. Van alle werknemers heeft 67% een vast en 33% een flexibel contract (uitzend- of oproepkracht of tijdelijke kracht). Er zijn bijna 7.600 transport- en logistiekbedrijven in de sector. 63% hiervan bestaat uit maximaal 10 werknemers.


Groei en personeelskrapte in de sector transport en logistiek

De arbeidsmarktspanning is de verhouding tussen de vraag naar werk en het aanbod van personeel. In het derde kwartaal van 2022 is de arbeidsmarkt volgens UWV zeer krap. Er zijn naar verhouding veel vacatures en weinig werkzoekenden. Ruim de helft van de transportondernemers heeft last van een tekort aan personeel voor zijn bedrijfsactiviteiten (CBS, 2022). De arbeidsmarkt in de sector blijft naar verwachting krap, ondanks de onzekere economische vooruitzichten. De vraag naar arbeid ligt de komende jaren hoger dan het aanbod van personeel. Oorzaak is de grote vervangingsvraag door vergrijzing en uitstroom naar pensioen. Ook neemt de instroom vanuit het onderwijs af door ontgroening.

Vacaturebank voor jou?

Dé plek waar werkzoekenden en bedrijven elkaar ontmoeten

Wij brengen werkzoekenden en werkgevers bij elkaar in de sector transport en logistiek. Ben je werkgever? Dan ondersteunen we je in je zoektocht naar de perfecte kandidaat. Meld je vacature aan of kijk in de kandidatenbank voor de transport en logistiek:

 Ga naar de vacaturebank

Jaarrapportage 2022 

thema arbeidsmarktontwikkelingen transport en logistiek

Download hier het thema arbeidsmarktontwikkelingen transport en logistiek van de Arbeidsmarktrapportage 2022


Download het bestand (4,99MB)


Factsheet 2022 

thema arbeidsmarktontwikkelingen transport en logistiek

Download hier de factsheet arbeidsmarktontwikkelingen transport en logistiek 2022


Download het bestand (0,34MB)


Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?