Leerwerkplekken voor transport en logistiek
JAARRAPPORTAGE 2023 TRANSPORT EN LOGISTIEK

Organisatie en leidinggeven in de sector transport en logistiek

Werknemers die van hun werk houden zijn een geweldige aanwinst voor een bedrijf. STL ondersteunt werkgevers bij het vinden van nieuwe werknemers en bij het behouden van de huidige werknemers. Door een goed contact met je werknemers weet je hoe ze in hun werk staan en voelen werknemers zich verbonden met jouw bedrijf.

Merendeel tevreden werknemers

Bijna 70% van de werknemers in de sector is tevreden met zijn huidige werk. Dit is iets lager dan de tevredenheid van de totale beroepsbevolking (78%). Werknemers zijn het meest tevreden over goede werkzekerheid, interessant werk en reistijd.

Kenmerken leidinggevende: persoonlijke interesse belangrijk

Een goede leidinggevende is belangrijk voor werknemers. Een op de vijf werknemers is niet tevreden over zijn leidinggevende. Werknemers vinden het vooral belangrijk dat een leidinggevende persoonlijke interesse toont, coacht, motiveert, helpt en vertrouwen geeft en verstand van zaken heeft. Oudere werknemers (55 jaar of ouder) vinden het vaker belangrijk dat een leidinggevende persoonlijke interesse toont, verstand van zaken heeft en goed communiceert. Vrachtwagenchauffeurs vinden het, ten opzichte van andere werknemers, vaker belangrijk dat een leidinggevende goed communiceert en dat hij verstand van zaken heeft.

Twee derde van de werknemers voelt zich gewaardeerd door leidinggevende

Een goede verhouding tussen werkgever en werknemer kan als buffer werken bij een werknemer die werkdruk ervaart. Hierdoor zal de werknemer minder snel last krijgen van mogelijke gevolgen zoals werkstress, burn-out en verzuim. Ruim 70% van de werknemers is positief over diverse aspecten van de relatie met de leidinggevende. Twee derde van de werknemers voelt zich ook gewaardeerd door de leidinggevende.

Gebruik het gesprek met je werknemers

Functionerings- en loopbaangesprekken zijn belangrijke momenten voor een leidinggevende om feedback te geven op het functioneren van de werknemer. Daarnaast kan de leidinggevende inzicht krijgen in de wensen van de werknemer over opleiding, ontwikkeling en verdere loopbaanperspectieven. Ook thema’s rond inzetbaarheid (zoals verzuim, gezondheid, werkdruk en leefstijl) kunnen in zo’n gesprek aan bod komen.

Ruim 60% van de werknemers in de sector transport en logistiek heeft jaarlijks een functioneringsgesprek. Dit is toegenomen in de afgelopen jaren, in 2018 had 52% een functioneringsgesprek. Bijna een kwart van de werknemers bespreekt het functioneren nooit. Onder vrachtwagenchauffeurs is dat één op de drie. Volgens werknemers worden vooral het functioneren, werkbelasting/werkdruk, persoonlijke ontwikkeling en opleidingen/scholing besproken met de leidinggevende.

Meer weten over organisatie en leidinggeven?

De adviseurs duurzame inzetbaarheid van STL helpen je graag met een aanpak op maat voor de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Mail naar advies@stlwerkt.nl of bel 088-2596121.

Meer weten? Lees hier over onze werkkrachten.

Jaarrapportage 2023 thema organisatie en leidinggeven

Download hier de Arbeidsmarktrapportage met het thema organisatie en leidinggeven 2023

Download het bestand (1 MB)

Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang 2-wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?