Leerwerkplekken voor transport en logistiek
JAARRAPPORTAGE 2022 TRANSPORT EN LOGISTIEK

Organisatie en leidinggeven in de sector transport en logistiek

Werknemers die van hun werk houden zijn een geweldige aanwinst voor een bedrijf. STL ondersteunt werkgevers bij het vinden van nieuwe werknemers en bij het behouden van de huidige werknemers. Door duurzaam leidinggeven, een goed contact met je werknemers weet je hoe ze in hun werk staan en voelen werknemers zich verbonden met jouw bedrijf.

Merendeel tevreden werknemers

70% van de werknemers in de sector is tevreden met zijn huidige werk. Dit is iets lager dan de tevredenheid van de totale beroepsbevolking (77%). Werknemers zijn het meest tevreden over goede werkzekerheid, interessant werk en reistijd. De eerste twee punten staan samen met een goed salaris en een goede leidinggevende in de top 4 van belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de sector.

Kenmerken leidinggevende: persoonlijke interesse belangrijk

Een goede leidinggevende is dus belangrijk voor tevreden werknemers. Werknemers vinden het vooral belangrijk dat een leidinggevende persoonlijke interesse toont en coacht, motiveert, helpt en vertrouwen geeft. Ten opzichte van 2021 hechten werknemers in 2022 wat meer belang aan het tonen van persoonlijke interesse en zorgen voor de juiste teamspirit en wat minder belang aan goed communiceren en verstand van zaken hebben. 

Een goede verhouding tussen werkgever en werknemer kan als buffer werken bij een werknemer die werkdruk ervaart. Hierdoor zal de werknemer minder snel last krijgen van mogelijke gevolgen zoals werkstress, burn-out en verzuim. Twee derde tot ruim driekwart van de werknemers is positief over diverse aspecten van de relatie met de leidinggevende. Twee derde van de werknemers voelt zich ook gewaardeerd door de leidinggevende.

Gebruik het gesprek met je werknemers

Functionerings- en loopbaangesprekken zijn belangrijke momenten voor een leidinggevende om feedback te geven op het functioneren van de werknemer. Daarnaast kan de leidinggevende inzicht krijgen in de wensen van de werknemer over opleiding, ontwikkeling en verdere loopbaanperspectieven. Ook thema’s rond inzetbaarheid (zoals verzuim, gezondheid, werkdruk en leefstijl) kunnen in zo’n gesprek aan bod komen.

Ruim 60% van de werknemers in de sector transport en logistiek heeft jaarlijks een functioneringsgesprek. Dit is toegenomen in de afgelopen jaren, in 2018 had 52% een functioneringsgesprek. Een vijfde van de werknemers bespreekt het functioneren nooit. Onder vrachtwagenchauffeurs is dat bijna één op de drie. Volgens werknemers worden vooral het functioneren, werkbelasting/werkdruk, persoonlijke ontwikkeling en opleidingen/scholing besproken met de leidinggevende.

Meer weten over organisatie en leidinggeven?

De adviseurs duurzame inzetbaarheid van STL helpen je graag met een aanpak op maat voor de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Mail naar advies@stlwerkt.nl of bel 088-2596121.

Meer weten? Lees hier over onze werkkrachten.

Jaarrapportage 2022 thema organisatie en leidinggeven

Download hier de Arbeidsmarktrapportage met het thema organisatie en leidinggeven 2022

Download het bestand (4,99MB)

Factsheet 2022 

thema organisatie en leidinggeven

Download hier de factsheet met het thema organisatie en leidinggeven 2022

Download het bestand (0,34MB)

Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?