Werkgever in de transport en logistiek
Tips & advies

Laaggeletterden vooruithelpen

Wil je medewerkers stimuleren om hun vaardigheid in het lezen, schrijven en/of rekenen te verbeteren? Kies dan met je medewerkers een traject dat goed bij ze past. STL biedt tal van mogelijkheden.

Eerste hulp bij laaggeletterdheid 

Een goed gesprek met je medewerker gehad? Dan is het tijd om de daad bij het woord te voegen! Voor laaggeletterde medewerkers is deskundige begeleiding beschikbaar via een regionaal Taalhuis. Vaak kun je medewerkers kosteloos (of met subsidie) aan een cursus laten deelnemen. Er zijn lessen voor medewerkers met een Nederlandse achtergrond (NT1-doelgroep). Medewerkers voor wie het Nederlands een tweede taal is, kunnen deelnemen aan NT2-lessen (online, in een groepje of 1-op-1). Denk daarbij aan internationale arbeidskrachten of statushouders. Neem contact op met de adviseurs van STL voor advies. 


Taallessen toegespitst op jouw bedrijf

Voor de sector transport en logistiek zijn NT2-trajecten beschikbaar waarin bedrijfsspecifieke werkprocessen worden meegenomen. Al tijdens de cursus raken je (kandidaat-)medewerkers dan bekend met je bedrijf en het werk. Soms kunnen de lessen ook in je bedrijf worden gegeven. Lees hoe CTS GROUP en DetailResult hun taallessen voor statushouders regelen. 

“Wat een laaggeletterde ervan overtuigt er iets mee te doen, is vaak de steun vanuit de omgeving.” HR-manager Caroline Goulmy over de aanpak van laaggeletterdheid bij DB Schenker. 

Aanpak laaggeletterdheid bij DB Schenker

2 minuten en 21 seconden

Aanpak laaggeletterdheid 

Samen met deskundige partners ontwikkelde STL een aanpak om de taalvaardigheid binnen de sector te bevorderen. De aanpak kent 3 stappen:  


  1. Laaggeletterdheid herkennen 
  2. Laaggeletterdheid bespreekbaar maken
  3. Laaggeletterden aan basisvaardigheden helpen 
Woordkaarten voor de taalvaardigheid

Medewerkers helpen met de Nederlandse taal?  Met Woordkaarten!

We hebben ze speciaal laten maken voor de sector transport & logistiek: Woordkaarten. Deze Woordkaarten helpen je medewerkers de Nederlandse taal beter te begrijpen en te spreken. Spelenderwijs worden ze taalvaardiger. En daar heb je als werkgever natuurlijk ook profijt van! We hebben de Woordkaarten gemaakt in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. Je kunt ze via de webshop van de stichting bestellen. Elke set Woordkaarten (kosten € 49 plus € 6,95 verzendkosten) is voorzien van een duidelijke handleiding met spelvormen en oefeningen.

Bestel ze vandaag!

Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie over laaggeletterdheid?

Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?