Oekraïnse vlag
Tips en advies

Een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen? De aandachtspunten op een rij!

Als werkgever in de sector Transport en Logistiek kun je Oekraïense vluchtelingen in loondienst nemen. Waar moet je dan op letten?

Deel deze pagina

Een erkende Oekraïense ontheemde kun je zonder tewerkstellingsvergunning in loondienst nemen (of houden). Als werkgever moet je dan controleren of deze vluchteling:

  • Beschikt over een IND-sticker in zijn/haar paspoort, die de vluchteling kan aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het mag ook een IND-pasje (O-document) zijn;  
  • Beschikt over een Burgerservicenummer (BSN). 

Wél meldplicht UWV 

Oekraïners met een IND-sticker of IND-pasje moet je ten minste 2 werkdagen vóór aanvang van de werkzaamheden aanmelden bij het UWV. Er staan boetes op een melding achteraf.  

Hoelang mag een Oekraïense ontheemde in loondienst blijven? 

Zolang hun IND-sticker of het IND-pasje geldig is, mogen erkende vluchtelingen in loondienst werken. Daarbij gelden het Nederlands recht en de cao-bepalingen. Oekraïense vluchtelingen mogen overigens niet als zelfstandige werken.

Oekraïens rijbewijs niet geldig!  

In dienst als vrachtwagenchauffeur moet een erkende Oekraïense vluchteling beschikken over een in de EU-geldig C/CE-rijbewijs met Code 95. Een Oekraïens rijbewijs voldoet daar niet aan! Het Oekraïens rijbewijs is ook niet inwisselbaar voor een Nederlands rijbewijs.   

Logistieke functies 

Het is altijd mogelijk een erkende Oekraïense vluchteling een logistieke functie aan te bieden. Daar zijn immers geen specifieke beroepseisen aan verbonden. Deze werknemer kan vervolgens eventueel een rijopleiding volgen. 

Heb je een kandidaat? Check of hij aan de slag kan.
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie nodig?

De adviseurs van Sectorinstituut Transport en Logistiek volgen de wet- en regelgeving inzake de Oekraïense vluchtelingen op de voet. Stel ze gerust je vragen over het in dienst nemen van deze vluchtelingen. 

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?