Tim van der Krans, jouw loopbaancoach.
Blog over loopbaanbegeleiding

Quiet Quitting: 5 tips om een gemotiveerde werknemer te blijven

In deze blog vertelt loopbaancoach Tim van der Krans wat ´quiet quitting´ is. Je leert hoe je gemotiveerd en betrokken blijft bij je werk. Met zijn tips blijf jij een topwerknemer.

Deel deze pagina

Wat is quiet quitting? 

Je hebt het vast voorbij zien komen op social media. Mensen die massaal filmpjes uploaden en daarin pleiten om niet meer zo hard te lopen voor je werk. Maar wat betekent deze term eigenlijk? 

Quiet quitting is een verschijnsel waarbij je steeds minder betrokken raakt bij je werkJe voelt je niet gemotiveerd of ontevreden. Je hebt niet meer de energie en motivatie om je verder te ontwikkelen of je bezig te houden met sociale activiteiten op je werk. Je beperkt je aanwezigheid op werk tot alleen het strikt noodzakelijke. Zeg maar, dat de kachel blijft branden en meer niet. 

Je ziet wat er fout gaat 
En alles wordt een flop 
Maar je wordt hier toch niet gehoord 
Dus je haalt schouders op   De Rijdende Dichter

Herken de voortekens van quiet quitting 

Als loopbaancoach bij STL spreek ik zo nu en dan met chauffeurs, planners en logistiek medewerkers die rondlopen met deze mentaliteit. Er zijn verschillende oorzaken. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet gehoord door hun leidinggevende, staan onder hoge werkdruk, zijn vastgeroest in hun functie of het contact met collega’s verloopt niet lekker. Ze worden passief in hun werkhouding omdat ze het gevoel hebben geen invloed te hebben op de situatie. Herken jij jezelf in deze voortekens van ‘quiet quitting’? Pas dan op. 

De nadelige effecten van quiet quitting 

Deze passieve werkhouding zorgt uiteindelijk voor gevoelens van frustratie, verveling en moedeloosheid. Dit kan weer leiden tot een slechtere mentale gezondheid en burn-out klachten. Het is dus belangrijk om dit gevoel serieus te nemen en actie te ondernemen om mentale klachten te verhelpen of te voorkomen. Het goede nieuws is: je kan hier zélf wat aan doen. Steek dus niet je kop in het zand! 


5 tips hoe jij om kan gaan met quiet quitting 

Volg deze tips om weer met passie aan het werk te gaan en gun jezelf dat werkplezier.

1. Stel doelen voor jezelf 

Daag jezelf uit door één of meerdere doelen te stellen in je persoonlijke ontwikkeling. Bedenk waar je beter in wilt worden en volg bijvoorbeeld een cursus of opleiding. Hierdoor ga je je werk ook weer anders ervaren. Als werknemer in transport en logistiek is er een opleidingsbudget van € 2.500,- om beter te worden in je werk. 

2. Zoek uitdagingen 

Als je merkt dat je minder betrokken bent bij je werk, is het belangrijk om uitdagingen te zoeken. Vraag je leidinggevende om meer verantwoordelijkheden of zoek naar manieren om je werk interessanter te maken. Denk bijvoorbeeld aan een rol naast je bestaande functie zoals die van praktijkbegeleider of kijk of je door kan groeien naar een andere functie binnen de organisatie. 

3. Praat met je collega's 

Praat met je collega's en zoek naar manieren om meer betrokken te zijn bij teamactiviteiten. Door elkaar te ondersteunen voel je je meer verbonden met je werk en je collega's. Misschien kan je samen activiteiten organiseren om de sfeer op het werk te verbeteren of elkaar opzoeken voor overleg. 

4. Praat met je leidinggevende 

Gedeelde smart is halve smart. Daarom is het belangrijk om je gevoel uit te spreken bij je leidinggevende. Leg uit wat je dwarszit en vraag om hulp om de situatie te verbeteren. Een open en eerlijk gesprek kan helpen om de banden tussen jou en je werkgever te versterken. Je staat er niet alleen voor! 

5. Zoek professionele hulp bij een loopbaancoach 

Als het je niet lukt om er zelf uit te komen, vraag dan om hulp van een professionele loopbaancoach. Die helpt je onderzoeken wat voor werk(omgeving) jou wél voldoening geeft en hoe je daar stappen in kunt zetten. Wil je eens met mij erover praten? Stuur me een persoonlijk bericht of bel 088-2596271.

Ga aan de slag met loopbaancoaching in de transport en logistiek

Gratis loopbaancoaching iets voor jou?

STL biedt kosteloos loopbaanbegeleiding voor werknemers in de sector transport en logistiek. Kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.  

Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over loopbaancoaching.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: