Tips en advies

Hoe werk je veilig achter het stuur of in het warehouse?

Je rijdt wat af als chauffeur. En dan maak je soms gevaarlijke situaties mee. Een automobilist die plotseling op de rem trapt. Een collega-chauffeur die ineens inhaalt. Hoe blijf jij veilig rijden? Ook in het warehouse is er nogal wat activiteit. Hoe werk je daar veilig?

Veiligheid onderweg

Als je veilig rijdt, verklein je de kans op schade en ongelukken. Bij een veilige rijstijl let je op deze 5 punten: 

  • Anticiperen en reageren 
  • Veilig inhalen 
  • Afstand houden 
  • Defensief rijden 
  • Aanpassen van je rijgedrag aan de omstandigheden 
“Gebruik je verstand, zou ik zeggen. Daar begint het mee.” Jerry van Kempen, vrachtwagenchauffeur 

De tips van vrachtwagenchauffeur Jerry | werk jij veilig?

01:36

Laat je vrachtwagen ook goed onderhouden. En zie erop toe dat het onderhoud op tijd gebeurt. Kijk ook regelmatig zelf of alles het nog doet.

Toolboxen

Wil je meer doen aan veiligheid? Vraag je werkgever of je onze toolboxen mag gebruiken. Kijk welke toolboxen we voor je hebben. 

Veilig werken in het warehouse

Ieder jaar vinden er alleen al in Nederland zo`n 1.500 ernstige ongelukken in warehouses plaats. Gemiddeld 7 met dodelijke afloop. 

Zowel bij het laaddock, op kruisingen in het warehouse en op de loop- en rijpaden doen zich risico’s voor. Veilig werken is daar absoluut noodzakelijk. De filmpjes laten zien waar je op kunt letten.  

Schat in 1 minuut je risico´s in 

Zeker weten dat je veilig aan de slag gaat? Doe dan altijd een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)! Het duurt maar 1 minuut. Je kijkt om je heen en je checkt de situatie.

Een LMRA doe je voordat je begint met werken. Heb je even pauze gehouden? Dan doe je de analyse opnieuw! Dit lijkt misschien overdreven, maar dingen kunnen snel veranderen. Neem je werk over van een collega? Dan voer je weer een LMRA uit.

Lees bij de veelgestelde vragen’ hieronder meer over de LMRA. 

Preventiemedewerker 

Heb je vragen over veilig werken in jouw bedrijf? Ga dan langs bij je preventiemedewerker. Als je niet weet wie dit is, vraag het na bij je leidinggevende.

Ook jouw tips zijn welkom!

Wat doe jij om veilig te blijven werken? Deel je tips met je collega´s! De beste en leukste inzendingen plaatsen we op onze website en Facebook.  

Stuur ons je tip

Veelgestelde vragen

Hulp en ondersteuning nodig bij veilig werken?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: