Vrachtwagens in een moderne city hub

Innovatie in de transport en logistiek. Toekomstpraat of de nieuwe waarheid voor chauffeurs en planners?

Praat je over de toekomst, dan praat je al snel over innovatie. Wat betekent innovatie voor de transport en logistiek sector? En hoe bereid je je voor op wat komen gaat? Lees snel verder over innovaties in de transport en logistiek!

Deel deze pagina

Wat is innovatie?

Als je Google vraagt “Wat is innovatie?” dan is één van de eerste antwoorden: vernieuwing.

“Innovatie betekent letterlijk: vernieuwing. Dus wanneer je een product of proces verbetert, dan innoveer je al.”

ChatGPT, zelf een mooi voorbeeld van een innovatie, zegt het volgende:

“Innovatie is het proces van het verbeteren of vernieuwen van iets dat al bestaat of het creëren van iets geheel nieuws om problemen op te lossen of efficiëntie te verbeteren.”

Het woordenboek -kennen jullie dat nog?- is korter van stof: “Invoering van iets nieuws” En dat is het. 

Podcast toekomstpraat met Robert Gartner

Innovaties en de toekomst

In de eerste aflevering van de podcast STL Toekomstpraat ging ons vaste presentatieduo in gesprek over wat innovatie is. Welke innovaties zijn er in de transport en logistiek? En wat betekent dat voor chauffeurs en planners?

Praat je over de toekomst, dan praat je al snel over innovatie. Hou je meer van luisteren dan van lezen? Zoek de podcast op in je podcastapp of bekijk de podcast onderaan dit artikel.

“Bij Innovatie kun je denken aan technologie zoals City Hubs, elektrische voertuigen en Adaptive Cruise Control of Transport Management Systemen die automatisch de optimale route bepalen. Maar het gaat niet altijd over technologie. Diversiteit, meer vrouwen achter het stuur, is ook een innovatie. Dat noemen we dan sociale innovatie.”
Robert Gartner

Wie zijn onze vaste Toekomstpraters eigenlijk? Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat. Robert is als innovatiemanager dagelijks bezig met innovaties in en buiten de sector. 

Beluister de podcast: Wat is innovatie? Beluister op Spotify

Innovatie bij STL

 Bij STL delen wij innovatie op in 5 thema’s:

 1. De mens in die continu veranderende wereld 
  Wat betekent innovatie voor de mens? Hoe kunnen we innovatie inzetten om het interessanter en makkelijker te maken om in de logistiek te werken? Maar ook: Hoe gaan we om met diversiteit, cultuurverschillen en generatieverschillen? Hoe versterken we onszelf en elkaar?

 2. Voorsorteren en doorschakelen in de wet- en regelgeving 
  Wij hebben te maken met Europese wetten en regels, maar ook wetten en regels die per land kunnen verschillen. Wij helpen chauffeurs en planners omgaan met al die regels, vooral als ze veranderen. Hoe gebruiken we die afspraken in ons voordeel? 

 3. Duurzaamheid is meer dan een modewoord 
  Er komen steeds meer zero-emissiezones in steden. Hier mag je met je dieseltruck niet meer in. Er komen dus ook steeds meer elektrische vrachtwagens. Dat betekent dat er veel verandert voor chauffeurs en planners. Daar zitten een hoop uitdagingen in, maar ook heel veel gaafs. 

 4. Digitalisering: We maken in onze sector steeds minder gebruik van papier. De eCMR is hier een mooi voorbeeld van. Gegevens worden uitgewisseld door systemen: planning software, tachografen, navigatiesystemen, vrachtwagens. Ze communiceren steeds meer met elkaar en dat biedt oneindig veel mogelijkheden.

 5. Supply Chain: Het gaat om meer dan alleen producten die van A naar B gaan. Het gaat om de hele keten. Van grondstof tot aan het afleveren van het eindproduct bij de klant. En steeds vaker weer terug voor het recyclen. Wij kijken vooral naar alle informatie die in die hele keten wordt gedeeld. Hoe gaat dat en wat is de invloed op het dagelijkse werk in de vrachtwagen en op kantoor?

Over de onderwerpen in al deze categorieën gaan we in 10 afleveringen in gesprek met verschillende voorlopers uit onze sector. Mensen met een visie op hoe het beter kan. Een aantal van de onderwerpen die we bespreken zijn: Artificial Intelligence, elektrisch transport, stadsdistributie en digitalisering. 

De belangrijkste vraag is steeds : wat betekent innovatie voor chauffeurs en planners?

"Er hoeft niet perse een stekker aan te zitten!”
Robert Gartner

Wil je meepraten, meedenken of gewoon op de hoogte blijven?

Abonneer je op STL Toekomstpraat in je favoriete podcastapp of op YouTube, zodat je geen enkele aflevering hoeft te missen.

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Nog vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?