Vrachtwagenchauffeur in vrachtwagen eet appel, agrarisch vervoer

Agrarisch tranport: ben jij de schakel tussen boer en fabriek?

Wees er als de kippen bij om chauffeur agrarisch vervoer te worden! Of je nu al ervaring hebt als vrachtwagenchauffeur en toe bent aan iets nieuws, je kunt zo aan de slag.

Agrarisch vervoer: melktransport, aardappel transport en meer

Als agrarisch chauffeur rijd je met behandeld en onbehandeld voedsel. Jij weet precies welke regels er zijn voor het vervoer hiervan. Weet je ze nog niet? Dan leer je ze! 

Onbehandeld voedsel zijn bijvoorbeeld suikerbieten en aardappelen. Die breng jij van de boer naar de fabriek. De fabriek maakt er suiker, friet of iets anders van. Je kunt ook in het melktransport zitten, dat noemen we Rijdende Melk Ontvangst (RMO). 

Behandeld voedsel kan bijvoorbeeld mest zijn, dan ben je chauffeur mesttransport. Of belangrijke ingrediënten voor dierenvoer. Als chauffeur van agrarisch vervoer zorg jij er mede voor dat door heel Nederland de supermarkten vol liggen. Een hele verantwoordelijkheid dus!

Opleidingssubsidies in de transport en logistiek

Dit ben jij in het agrarisch transport

Als chauffeur in het agrarisch vervoer vind je kwaliteit en hygiëne belangrijk. Je werkt namelijk veel met voedsel en dat moet je volgens de regels vervoeren. In deze baan ben je een belangrijke schakel tussen voedselleveranciers (boeren bijvoorbeeld) en klanten. Je bent flexibel en een echte kilometervreter. Soms rijd je wel 600 kilometer op een dag! Je vind het niet erg om in de avond of zelfs in het weekend te rijden. Uiteraard krijg je hier dan wel een toeslag voor. Lekker rijden én goed verdienen dus.

Welk rijbewijs heb je nodig in het agrarisch transport?

Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van de wagen waarmee je rijdt. In het melktransport (Rijdende Melk Ontvangst) rijd je vaak met een tankwagen. Dan heb je meestal een CE-rijbewijs nodig. 

Wanneer je onbewerkte producten vervoert (suikerbieten en aardappelen bijvoorbeeld) rijd je meestal met een kipper of kiptrailer. Ook dan is rijbewijs CE nodig. 

Heb je geen C(E) rijbewijs en werk je al in de sector? Geen zorgen, deze kun je alsnog halen! En dikke kans dat je er niet eens zelf voor hoeft te betalen. Wanneer jij SOOB-premie afdraagt, kun je via je werkgever in aanmerking komen voor subsidie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hier rijd je als chauffeur agrarisch vervoer

Als vrachtwagenchaffeur van agrarisch vervoer rijd je door heel Nederland. Boeren en fabrieken zitten namelijk overal. Ook kun je in het buitenland rijden. Dan heb je een paar overnachtingen. 

Een ding is zeker: je komt op allerlei plekken en geen dag is hetzelfde. In de ochtend sta je nog aardappelen te laden op een boerenerf, in de middag ben je alweer op een fabrieksterrein om je vracht te lossen. 

Agrarisch transport: je rijdt in deze vrachtwagen 

Als chauffeur van agrarisch vervoer rijd je in allerlei soorten wagens. Je rijdt bijvoorbeeld in een kiptrailer, een kipper of een tankwagen. Dit ligt helemaal aan de soort vracht die je vervoert.

Chauffeur agrarisch transport Arjan van den Broek

Smalle polderwegen en van alle markten thuis in agrarisch transport

2 minuten en 54 seconden

Zo ziet jouw werkweek eruit in het agrarisch vervoer

Meestal werk je 5 dagen per week. Dit hangt af van het bedrijf waar je werkt en wat je vervoert. Is het druk? Dan kunnen nacht- of weekenddiensten voorkomen. Ook is je werk soms seizoensgebonden. De ene helft van het jaar vervoer je misschien wel appels. De andere helft van het jaar asperges.

In het Rijdend Melk Ontvangst gaat het werk zelfs zeven dagen per week, 24 uur per dag door. Dit is alles behalve een 9 tot 5 baan, maar je krijgt er veel vrijheid voor terug. Op maandagochtend uitslapen of naar de sportschool? Voor jou geen probleem. Jij hebt zondag namelijk al gewerkt.

Dit zijn de uitdagingen in je werk

Een chauffeur mesttransport of een chauffeur melktransport, zijn vaak in het bezit van aanvullende certificaten. Je moet dan de regels weten over hygiënisch werken. De regels onthouden is soms een uitdaging. Gelukkig kun je ze allemaal opzoeken bij twijfel.

Werken in de transport en logistiek

Werken in het agrarisch vervoer iets voor jou?

Bekijk de beschikbare vacatures in onze vacaturebank.

Ga naar de vacaturebank

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie nodig?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?