Vrachtwagenchauffeur in vrachtwagen
Nieuws

Sectormonitor 2018: veel arbeidsmarktdynamiek met recordinstroom vrachtwagenchauffeurs

Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek.

Gepubliceerd:

Opvallend in het eerste kwartaal van 2018, is de recordinstroom van vrachtwagenchauffeurs met 3.047 op een totale instroom van 7.972. Hierdoor is er sprake van veel dynamiek op de arbeidsmarkt, waar nu een aantal van bijna 150.000 mensen werkzaam is.

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: "De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is een zeer hoge instroom, maar meer nieuwe werknemers zijn nodig. Het aantal openstaande vacatures ligt op een hoog niveau. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe."

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “het is goed te zien dat veel mensen instromen in  de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 150.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.

Ook Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt te zijn van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig".

 
Meer arbeidsmarktontwikkelingen

In de Sectormonitor zien we verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen:

  • De gemiddelde leeftijd van werknemers daalt licht
  • Het aandeel werknemers tot 35 jaar neemt (weer) toe 
  • Het aandeel oproepkrachten nam afgelopen jaren sterk toe, nu stabiel. Onder vrachtwagenchauffeurs neemt het aandeel oproepkrachten af.
  • Het aandeel chauffeurs met oproepcontract neemt sinds begin 2016 af

 
De kracht van samenwerking

De Sectormonitor komt tot stand in samenwerking met de sociale partners CNV Vakmensen, FNV Transport en Logistiek, VVT (Vereniging Verticaal Transport) en TLN. De uitvoering is in handen van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij bijdrages van SOOB

Werknemer transport en logistiek

De sectormonitor Q1 2018

Lees de laatste ontwikkelingen in de sector transport en logistiek

Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?