voorstelling SMART van theatergezelschap MATZER
Nieuws

Een onbewaakt ogenblik dat alles verandert

Wat ervaart een dader die een dodelijk ongeluk veroorzaakt terwijl hij zat te appen? Daarover gaat de voorstelling SMART van theatergezelschap MATZER.

Gepubliceerd:

Het zal je maar overkomen. Je zit achter het stuur en je telefoon gaat af. Je kijkt erop. Een appje van je dochter. Ze appt nooit, behalve als ze je echt nodig heeft. Op het moment dat je terug appt, klinkt er een schurend geluid van metaal onder je wagen. Je trapt de rem in, parkeert langs de weg en stapt uit. En dan is je leven opeens compleet veranderd. 

Wat ervaart een dader die op een onbewaakt moment een dodelijk ongeluk veroorzaakt terwijl hij zat te appen? Daarover gaat de voorstelling SMART van theatergezelschap MATZER. Sjakie van der Heijden, chauffeurs-coördinator bij Van Rooijen Logistiek in Eindhoven bezocht de voorstelling en was diep onder de indruk. ‘SMART is een meeslepende, aangrijpende maar ook humoristische voorstelling, met een heel bijzonder decor en prachtige muziek van Helge Slikker. De Vlaamse theaterauteur Peter De Graef koos onder regie van Madeleine Matzer het perspectief van een doodgewoon iemand zoals jij en ik. Zo voel je heel gemakkelijk mee met de dader, die gespeeld wordt door Gürkan Küçüksentürk. Wat de voorstelling duidelijk maakt is dat niemand zichzelf ziet als een moordenaar. We stappen allemaal elke keer weer met goede bedoelingen in de auto. De dader is geen boeman, maar iemand die een fout heeft gemaakt, een extreem dure fout. Het is een man die zelf ook kinderen heeft. Hij werd dus in een klap niet alleen dader, maar maakte van zichzelf en zijn gezin ook slachtoffers.’

Juiste keuze

Van der Heijden is als lid van de werkgroep MONO-zakelijk van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) regelmatig bezig met de vraag hoe we zonder afleiding kunnen deelnemen aan het verkeer. ‘De mobiele telefoon is zo ingeburgerd, dat het in de praktijk heel lastig is om ons gedrag te veranderen. Wat deze voorstelling daaraan bijdraagt, is de confrontatie met onszelf. In essentie gaat het om de vraag of jij als telefoongebruiker zoiets vreselijks op je geweten wilt hebben? Of zo’n berichtje dat waard is? Natuurlijk kunnen bedrijven er best meer aan doen om de afleiding in het verkeer te verminderen, maar uiteindelijk blijft het toch een individuele afweging. Deze voorstelling helpt je denk ik op een bijzondere manier om de juiste keuze te maken.’

Ware gebeurtenis

Na afloop van de voorstelling ontmoette Sjakie van der Heijden nog twee bijzondere mensen. ‘Je moet weten dat de voorstelling is gebaseerd op een ware gebeurtenis. In maart 2016 overleed de 21-jarige Yannick Frijns nadat zij werd aangereden door een autobestuurder die was afgeleid door een mobiele telefoon. Na haar zinloze dood richtten haar ouders Stichting Yannick op die ervoor strijdt om het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur terug te dringen. Ik vond het heel bijzonder om deze mensen na de voorstelling te mogen ontmoeten. Ze waren heel vriendelijk, opgewekt maar ook strijdbaar. Inmiddels was wel duidelijk geworden dat ik afkomstig was uit de sector transport. Hun vraag was direct: Wat gaan jullie daar nou aan doen? Ik ben er mee bezig en met mij vele anderen, maar zo’n vraag echoot toch na. Wat gaan jullie daar nou aan doen?’.

STL sponsort SMART als partner. STL is tevens mede-initiatiefnemer van de MONO-zakelijk community.

SMART van theatergezelschap MATZER is inmiddels niet meer te boeken. 

Bekijk de trailer van SMART

1 minuut en 40 seconden
Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transportsector in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?