Edward den Otter
Blog over werkkracht

Sabbatical

Lees hier de blog van Edward den Otter, adviseur BBL, over hoe hij ziet dat steeds meer jongeren een sabbatical nemen.

Deel deze pagina

Het komt steeds vaker voor dat jongeren een sabbatical nemen. Soms vanuit een verkeerde studiekeuze, al wordt het dan vaak een tussenjaar genoemd. Maar ook de bewuste keuze om een mooie buitenlandse reis te maken, is enorm in trek merk ik de laatste tijd steeds vaker op. Als adviseur van BBL-studenten ben ik dagelijks in contact met deze doelgroep. 

Nu of nooit

Wellicht heeft corona daar ook een stukje in bijgedragen, maar er wordt al zo veel op corona gegooid dat ik het hier maar even onderbelicht wil laten. Gewoon er even tussenuit, geen verplichtingen en nu kan het nog. Dat krijg ik terug als ik geïnteresseerd door vraag, waarom ze dit doen?

Durven

Wellicht heeft mijn interesse te maken met het feit dat ik deze stap in mijn jonge jaren nooit heb durven nemen, overigens geen idee waarom eigenlijk niet. Maar vooral de beweegredenen om deze sabbatical te nemen, vind ik heel interessant bij diegenen die het wel aandurven.

Hoe lang

Drie mensen die ik ken zijn op dit moment bezig met een reis die varieert van 6 maanden tot één jaar. Ook over de duur van de trip wordt goed nagedacht, hoe lang wil ik weg, in welke periode, kan ik na de reis weer aansluiten etc. Het uiteindelijke doel is terugkeren naar het thuisfront maar ook een herinnering voor het leven meenemen in je bagage is een doel op zich.

Personeel tekort

De uitdaging die er ligt om het landelijke personeelstekort onder controle te krijgen is al groot genoeg. Het verzoek van medewerkers om een sabbatical te nemen is daar vast niet in meegenomen. Maar de realiteit dat er eerder wordt gekozen voor werken om te leven dan andersom is er. Een baan kiezen die goed bij je past is, daar gaat het om. Fulltime of niet, wel of geen sabbatical maar vooral een baan die bij je past. Dit is voor werkgevers een duidelijk signaal om rekening mee te houden. Met de werkkrachtfactor “De juiste persoon op de juiste plek” kan STL hier voor de werkgevers een mooie bijdrage in leveren.

Switchen

De sabbatical hoeft natuurlijk niet alleen in reizen te zitten. Mocht je vanuit een andere sector willen switchen naar de transport en logistiek dan ben je ook bij STL aan het juiste adres. Je kunt in de tijd van een korte sabbatical ook vakbekwaam chauffeur worden. Kijk voor de voorwaarden op onze site www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over BBL, jongeren en werk.

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: