Verplichte nascholing voor vrachtwagenchauffeurs

Code 95 voor jouw vrachtwagenchauffeurs

Is het weer tijd om code 95 te behalen? Elke 5 jaar krijgen vrachtwagenchauffeurs met deze verplichting te maken. Daarvoor volgen ze theorielessen en praktijktraining. Waar heb jij als werkgever rekening mee te houden?

Hebben je vrachtwagenchauffeurs hun 35 uur verplichte nascholing niet op tijd gedaan? Dan verloopt hun vakbekwaamheid. Ze mogen pas weer rijden als ze code 95 op hun rijbewijs hebben. Tijdig aan de bel te trekken dus!  

Voordelen van code 95 voor jouw bedrijf 

  • Code 95 is om goede redenen verplicht. Je medewerkers en je bedrijf hebben er voordeel van: 
  • Nascholing draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van je chauffeurs. 
  • Nascholing helpt je chauffeurs om veilig, zuinig en milieubewust te rijden. 
  • Nascholing verbetert de vaardigheden van je chauffeurs. 
  • Vakbekwame chauffeurs zorgen voor een positief imago van de sector én van jouw bedrijf. 
Code 95 op je rijbewijs

Check de code 95 van je werknemers

Je kunt via Code 95 Check eenvoudig de code 95 van je werknemers checken. Start nu!
Doe de code 95 check!

Goedgekeurde code 95-nascholing 

Hier vind je de opleidingen die door het CBR zijn goedgekeurd. Je kunt er ook zien voor hoeveel uren nascholing elke opleiding meetelt. Er zijn theorie- en praktijkonderdelen. Soms is ook e-learning mogelijk. Alleen goedgekeurde opleidingen tellen mee voor de verplichte nascholing. 

Wachttijden bij opleiders 

Houd er rekening mee dat er soms wachtlijsten zijn voor de nascholing. Uitstellen tot het laatste moment is dus niet verstandig. Je medewerkers kunnen al 5 jaar vóór het verlopen van hun code 95 met de nascholing beginnen. Je hebt dus alle kans om die verplichte 35 uren gunstig in te plannen! 

Subsidie aanvragen 

Aan de nascholing voor code 95 zijn kosten verbonden. Als werkgever kun je subsidie aanvragen voor de praktijktrainingen. Ook voor een aantal theorie-opleidingen kan dat. Je vraagt de subsidie aan bij SOOB Subsidiepunt. SOOB geeft ook een overzicht van de subsidiebedragen en de voorwaarden. 

Toevoegen opleidingsuren

Heb je subsidie aangevraagd bij SOOB Subsidiepunt voor de code 95-nascholing? Dan voegt de opleider, op jouw verzoek, de gevolgde opleidingsuren toe aan je bedrijfsoverzicht op www.code95check.nl.  

Overzicht nascholing bijhouden 

Op www.code95check.nl kun je zelf een overzicht bijhouden van de nascholing van al je medewerkers. Geen vervaldatum zal je dan nog ontgaan. En je kunt de voortgang van iedere medewerker noteren. Je registratie (als werkgever) is kosteloos als je bent aangesloten bij SOOB.  

Jaaropgave van het CBR 

Vraag je chauffeurs ook om de jaaropgave van het CBR. Daarin staat hoeveel uur nascholing ze al gevolgd hebben. Je chauffeurs kunnen dit overzicht downloaden via mijn.cbr.nl

 

Veelgestelde vragen

Meer weten over Code 95?

Neem contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Bel: 088 – 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: