Jarno in transport en logistiek
Ervaringen

Hoe ik gemotiveerd blijf tijdens mijn leefstijlverandering

De afgelopen weken heb je kunnen lezen dat ik sport, gezond eet, ben gestopt met roken en het drinken van alcohol. Hierdoor ben ik afgevallen en voel me een heel stuk fitter. Toch gooi ik op sommige momenten liever de handdoek in de ring. In deze blog de nadelen en hoe ik gemotiveerd blijf.

Vreemde blikken 

Hoezo geen biertje? Wat eet jij dan? Je bent toch geen konijn? Een paar voorbeelden wat mensen tegen je zeggen als je ‘anders’ bent. Mijn vrienden moesten even wennen toen ik aangaf dat ik een glas water wilde in plaats van een biertje. Van mijn collega kreeg ik een rare blik toen ik een salade ging eten. Volgens mijn collega hoort een man massa te hebben en is er niks mis met een dikke buik. “Roken is lekker. Ik steek er nog één in de brand!” zei hij lachend.  

Iets waar ik nee tegen moet zeggen, want ik vind roken ook lekker. Eet graag snacks en lust wel een biertje. En dat maakt het erg moeilijk. Dat zijn de momenten waaraan je aan jezelf gaat twijfelen. Je vraagt je af waarom je dit jezelf aandoet. Want je twaalf weken lang inzetten voor een gezonder leven is niet niks. Dan denk ik altijd aan mijn persoonlijke motivatie om dit te doen. 

Mijn persoonlijke motivatie 

Mijn vader heeft zijn leven lang gerookt en overleed op 59-jarige leeftijd aan longkanker. Mijn grootste motivatie is dan ook om te stoppen met roken. Ik heb vaker geprobeerd op te stoppen met roken, maar begin ook weer. En dat maakt zo lastig. Ik kijk dan vaak naar onderstaande foto. Hier doe ik het voor. 

Mooie momenten in transport en logistiek

Overgewicht 

Nee, ik had zeker geen obesitas. Maar een beginnend bierbuikje was er zeker. Toen ik startte aan dit traject had ik een BMI van 25.5 en had een buikomvang van 104cm. Hier ben ik dieper op in gegaan in een van mijn vorige blogs. Hiermee zit ik aan de hoge kant en begaf mij op de rand van overgewicht. Een gezonde buikomvang zit onder de 94cm. Dus het werd tijd om in beweging te komen en op mijn voeding te letten. Want als ik op deze manier was doorgegaan, was ik zeker dikker geworden. En op latere leeftijd wordt het moeilijker om af te vallen. 

Verleidingen weerstaan 

Ik heb mijn wagen volgeladen en mijn tank weer volgedaan. In het tankstation kijken de snacks mij schreeuwend aan. Een aangepaste versie van een songtekst van Henk Wijngaard. Maar wel de momenten waarop je het moeilijk hebt. Aan het einde van een lange werkdag moest ik tanken met de vrachtwagen. Toch een beetje hongerig liep ik het tankstation in om te betalen. De geur van gefrituurde snacks kwam mijn neus binnen. Dan moet je stevig in je schoenen staan om niet de gehaktballenpan in te duiken. Tip van mij: ga niet met honger naar een winkel. Dan gaat het fout.  

Sporten en bewegen 

Sporten is soms lastig te combineren met een baan als vrachtwagenchauffeur. Zeker als je lid wilt worden van een vereniging en gebonden bent aan vaste trainingstijden. Dit ga je niet altijd redden omdat je moet overwerken. Na een werkdag van 15 uur heb je geen energie meer over om nog te sporten.  

Eén dag per week naar een vereniging lukt me met veel gehaast. Thuis sporten is makkelijker omdat ik de tijd zelf kan indelen en kan sporten wanneer het mij uitkomt. En mijn doel is om een buikomvang onder de 94cm te krijgen. Dat motiveert mij om door te gaan. Het niet drinken van alcohol helpt hierbij. 

Geen alcohol 

Ik was een dagelijkse drinker. En ik mistte mijn biertje bij thuiskomst wel. Toch drink ik nu even geen alcohol meer. Na het drinken van alcohol krijg ik zin in een sigaret en ongezond eten. Ik heb ook het idee dat ik beter slaap nu ik geen alcohol drink. Dat heeft me toch wel aan het denken gezet. Dus voorlopig nog geen alcohol voor mij de komende weken.

Waarom twaalf weken?

Bij eet- en beweegverandering duurt het ongeveer 66 dagen om van iets een gewoonte te maken. En daarmee ben ik nu goed op weg. Ook al is het soms lastig.  

Jarno doet een push-up

Ook aan de slag met je gezondheid?

Als je in de transport en logistiek werkt is een traject voor jou gratis. Meld je nu aan!


Ik wil gezonder worden!
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: