Veilig openen gegaste zeecontainers
Tips en advies

Veilig openen van containers

Containers kunnen gevaarlijk zijn bij het openen van de deuren. Vooral bij te zwaar of verkeerd beladen containers kan de spanning op de deuren groot zijn. Bij een haakarmsysteem wordt de container van de vrachtwagen of trekker gehaald. Dan kan de lading gaan schuiven naar de deuren. Het is belangrijk dat je tijdens het openen hier rekening mee houdt. Let bij het openen op verschillende controlepunten. Verminder het gevaar bij het openen van de containerdeuren.

Controlepunten containers en vergrendeling

Je kunt bepaalde punten controleren voordat je de container open maakt. Als je een van deze punten hieronder vindt op de container, moet je extra oppassen. De containerdeuren kunnen dan op een gevaarlijke manier open gaan. 

 • De zijwanden van de container staan bol.
 • De deuren wijken (staan open) aan de bovenzijde in de vorm van de letter "V" bij de sluiting.
 • De container of de deuren zijn beschadigd of vervormd.
 • De hendel of het vergrendelmechanisme ontbreekt of is beschadigd.
 • De borgpen van de hendel is beschadigd of vervormd.
 • De scharnieren zijn beschadigd of vervormd.

Verminder gevaar bij openen container deuren

Zie je dingen waardoor het openen van de containerdeuren gevaarlijk kan zijn? Dan is het heel belangrijk om het openen zo voorzichtig mogelijk te doen. Maar ook als je deze aanwijzingen niet ziet is het belangrijk de deuren veilig te openen. Hieronder lees je tips om het gevaar van het openen van de containerdeuren te verminderen:

 1. Controleer je PBM-uitrusting
  Heb je de goede Persoonlijke Beschermingsmiddelen voor het werk (bijvoorbeeld handschoenen, veiligheidsschoenen, veiligheidshesje)?
 2. Controleer de container op defecten
  Controleer de containers en de vergrendelsystemen op zichtbare beschadigingen of fouten.
 3. Meld defecten
  Zie je onveilige situaties aan de container of vergrendelsysteem? Meld dit direct aan de verantwoordelijk leidinggevende binnen het bedrijf. Met hen bespreek je wat nu verder te doen.
 4. Inspecteer vergrendeling containerdeur
  Controleer of de container goed vergrendeld is.
 5. Controleer borgpen
  Voel of je de borgpen van de hendelvergrendeling met de hand kan verwijderen. Zo niet, dan staat er misschien veel spanning op de deuren. Let op, als de container nog op de trailer staat kan je de druk op de achterdeuren verminderen. Dit doe je door het verlagen van de luchtvering aan de voorkant.
 6. Weerstand deuren = stop
  Open geen deuren als je grote weerstand voelt bij het induwen van de hendel.
 7. Kies een veilige positie 
  Blijf zoveel mogelijk buiten de draaicirkel van de containerdeuren. Zorg ook dat anderen buiten de draaicirkel blijven. De deuren kunnen sneller open gaan dan verwacht. Ook kunnen er spullen uit de container vallen. 
 8. Extra zekerheid 
  Plaats voor extra zekerheid een korte ketting met klampen of een nylon strap (met lussen en karabijnhaak) om de lengtestangen (aanwezig bij gesloten containers met deuren). De deuren kunnen hierdoor wel open bij genoeg lengte van de ketting of strap. Maar ze kunnen niet helemaal open slaan.
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Hulp en ondersteuning nodig bij veilig werken?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?