Heb je vragen?
Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!
In de zesde aflevering van STL Toekomstpraat zat ons vaste presentatieduo aan tafel met vrachtwagenchauffeur en influencer Fabienne van de Pol. Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat en Fabienne spraken over hoe het is om in de logistiek te werken. Maar ook over hoe het is om anders te zijn dan anderen en hoe daar op je werk mee wordt omgegaan. Fabienne rijdt sinds 2021 met een autolaadkraan. Zij vertelt in deze podcast hoe het is om vrachtwagenchauffeur te zijn, maar ook hoe het is om anders te zijn. Het onderwerp van deze podcastaflevering is sociale innovatie en diversiteit.
Wat innovatie is, hebben we in de eerste aflevering van Toekomstpraat al uitgebreid besproken. In de afleveringen daarna zijn we ingegaan op verschillende technologische innovaties. Bij sociale innovatie gaat het om de mens:
Als je werkt in de logistiek speel je zelf een belangrijke rol in sociale innovatie. Dat geldt ook voor het bedrijf waar je werkt. Het is belangrijk dat je als werknemer meewerkt aan veranderingen die vanuit de directie komen. Het is ook belangrijk dat de directie goed luistert naar de medewerkers.
We zijn niet allemaal hetzelfde. Iedereen is anders en soms lijkt het of iemand heel erg anders is. Het is belangrijk om daar als collega’s, maar ook als werkgever, goed mee om te gaan.
In deze aflevering komen verschillende soorten diversiteit voorbij. Er zijn veel verschillende gebieden waarop mensen van elkaar kunnen verschillen:
Fabienne geeft in deze aflevering mooie voorbeelden van hoe het bedrijf waar zij werkt omgaat met diversiteit.
Ze vertelt hoe ze zelf al vanaf jonge leeftijd ADHD heeft. Haar werkgever heeft samen met haar gekeken naar hoe haar werk anders kon worden ingedeeld. Nu heeft ze zo min mogelijk last van de nadelen van haar ADHD en zoveel mogelijk plezier van de voordelen.
Fabienne geeft ook een mooi voorbeeld van hoe haar collega’s reageerden toen één van hun collega’s aangaf transgender te zijn en vrouw te worden. Ze reageerden met veel begrip en ondersteunden hun collega. Mooie voorbeelden van hoe sociale innovatie bij het bedrijf van Fabienne goed geregeld is.
“We hebben een mannelijke collega die vertelde ons dat zij transgender is en vrouw wil worden. Het enige wat de collega’s zeiden was: je blijft toch wel hier werken? Iedereen vond het helemaal prima. Haar nagels zijn gewoon beter gedaan dan die van mij! Over leren van je collega’s gesproken”, aldus Fabienne.
Volgens Robert is het vooral belangrijk dat mensen goed naar elkaar luisteren en begrip tonen. Werkgevers moeten goed nadenken over wat bepaalde beslissingen betekenen voor hun werknemers. Het is ook belangrijk dat werkgevers goed naar hun werknemers luisteren. Vooral als het gaat om innovatie komen er veel goede ideeën van de werkvloer. Bottom-up innovatie, noemt Robert dat.
“Gezien de huidige arbeidsmarkt hebben we gewoon alle talenten nodig. Diversiteit is dan heel belangrijk. Het gaat er dan niet alleen om dat we meer vrouwen in onze sector willen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders, mensen met een psychische aandoening, allemaal hebben ze onze sector veel te bieden.”
En ben je benieuwd hoe Fabienne en haar werkgever ermee omgaan? Luister dan naar deze aflevering van STL Toekomstpraat!
Ga naar podcasts