De vrachtauto van de toekomst

Nieuwe ontwikkelingen van vrachtwagens

Hier lees je meer over de laatste ontwikkelingen van vrachtwagens. Om de zoveel jaar zijn er beurzen waar de nieuwste vrachtauto’s te zien zijn. Ik (Robert Gartner – innovatie manager bij STL) ben een trouwe bezoeker.

Elke keer ben ik weer verwonderd over welke nieuwe vooruitgang vrachtwagens hebben gemaakt. Niet iedereen vindt nieuwe vrachtauto’s mooier of leuker om in te rijden, maar ik wel! Hoe meer nieuwe snufjes, hoe leuker ik het vind. Ik ben daarom al helemaal benieuwd naar hoe een vrachtwagen er over 10 jaar uitziet!

ADAS Systemen voor vrachtwagens       

ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Met andere woorden: rij taak ondersteunende systemen. Waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld aan Adaptieve Cruise Control. De snelheid blijft dan hetzelfde, maar past zich wel automatisch aan wanneer iemand voor je langzamer rijdt. Hierdoor blijft de afstand tot de vrachtwagen voor je constant, ook wanneer die plotseling remt.

Mijn verwachting is dat er in de komende jaren nog meer nieuwe rij taak ondersteunende systemen worden gemaakt. Hoe mooi zou het zijn als moeilijke handelingen automatisch gaan, zoals aandocken in een woongebied? Jij kunt als chauffeur dan op de situatie letten en ingrijpen als er gevaar ontstaat. Deze ontwikkelingen voor vrachtwagens maken het werk natuurlijk veiliger, maar ook efficiënter.

Lees ook: Digitalisering voor vrachtwagenchauffeurs

Brandstoffen

Pas ging ik naar het Louwman museum in Wassenaar. Echt een aanrader! Wat ik bijzonder vind is dat er zo’n 100 jaar geleden al een hybride auto is gemaakt. Deze werkte half met een verbrandingsmotor en half elektrisch, toen al!  

En nu? In de afgelopen jaren was Tesla dé elektrische auto. Andere fabrikanten maken ze nu ook. In de vrachtautowereld loopt DAF voorop als het gaat om elektrische aandrijving van vrachtwagens. De accu opslag en oplaadtijden worden steeds beter. Andere alternatieven zijn waterstof motoren. Ook die worden in de komende jaren doorontwikkeld. Wat uiteindelijk de beste wordt? Ik weet het niet, maar ik ben wel benieuwd!

Welke kant ga jij op?

Ben je op een kruispunt gekomen in je loopbaan maar weet je niet welke richting je op wilt gaan? Vraag gratis loopbaanadvies aan: loopbaanbegeleiding bij STL.

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Nog vragen?

Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?