Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWerken als planner: snel schakelen en puzzelen
Lotte is blij dat ze de overstap naar de logistiek heeft gemaakt. “Ik had nooit gedacht dat dit werk zo veelzijdig zou zijn. Het vraagt veel, maar je krijgt er ook veel voor terug. Geen dag is hetzelfde, je leert continu bij, en je werkt met een hecht team.”

Een werkdag met Lotte Melis (29) bij HST Enschede
Op een groot logistiek centrum in Enschede, direct naast het stadion van FC Twente, ligt het pand van HST Transmission. Dagelijks rijden hier tientallen vrachtwagens af en aan. Binnen, op de planafdeling, houdt planner Lotte Melis het overzicht. Gewapend met een telefoon en drie beeldschermen houdt ze grip op wat er onderweg gebeurt.
“Na mijn studie wist ik niet precies welke kant ik op wilde.”
Tijdens haar studie werkte Lotte in de horeca. Ze stond in de bediening, achter de bar en draaide met gemak een volle avond. “Ik vond het leuk werk. Je hebt contact met mensen, het is sociaal en afwisselend.” Maar na haar afstuderen begon de twijfel. Ze had de hbo-opleiding International Business & Management studies afgerond en volgde daarna een Master in Business Administration, met een specialisatie in Strategic Marketing & Digital Business.
“Op papier had ik een mooie opleiding, maar ik wist niet wat ik ermee wilde,” vertelt ze. “Zoals zoveel mensen die net klaar zijn met studeren. Ik ging werken op een kantoor in Oldenzaal, maar vond het saai. Het werk gaf me weinig energie. Ondertussen bleef ik ook in de horeca werken, waar ik ondertussen manager was geworden.”
Toch begon dat ook te wringen. “Je werkt als anderen vrij zijn. Elk weekend, elke feestdag. Ik begon steeds vaker te denken: hoe leuk dit werk ook is, dit wil ik niet de rest van mijn leven. Toen kwam ik online een vacature tegen van HST Enschede. Ze zochten een planner. Ik wist niet precies wat dat inhield, maar planning sprak mij om de een of andere reden altijd al aan. Afwisseling, samenwerken, puzzelen: dat klonk als iets voor mij.”
Hoe ziet een werkdag eruit?
Afhankelijk van welke dienst Lotte heeft, start haar werkdag tussen half acht en half negen. Samen met vier collega’s stuurt ze dagelijks ongeveer 70 chauffeurs aan. “We verdelen de regio’s en ritten, en houden rekening met allerlei factoren: van openingstijden bij klanten tot de wensen van chauffeurs en de beschikbaarheid van vrachtwagens.”
Nieuwe transportopdrachten komen binnen via een online portaal. “Zodra klanten hun zendingen aanmelden, verschijnen ze bij ons in de planning. Dan is het aan ons om de zendingen op het gewenste tijdstip met het geschikte voertuig af te halen. Uiteindelijk wordt hier tijdens de avonddienst een logische, efficiënte route van gemaakt. Het systeem geeft de eerste input, maar wij maken de planning écht kloppend. Dit kan een behoorlijke puzzel zijn. Op een gegeven moment zit de auto vol en zit de rijtijd van de chauffeur erop. Ook zijn er dagelijks meerdere klanten die wensen dat een zending op een specifiek tijdstip gelost wordt. Dan moet je vaak de hele rit hierop aanpassen. Lekker uitdagend!”
Altijd schakelen
“Naast ritten plannen en toewijzen zorgen wij ook dat voertuigen op tijd onderhoud krijgen, beantwoorden we e-mails, houden contact met andere afdelingen en ondersteunen de chauffeurs bij vragen of problemen.”
Wie denkt dat plannen alleen vooruitkijken is, heeft het mis. “Een planning verandert continu,” legt Lotte uit. “Een chauffeur komt in een file terecht of staat te wachten bij een klant. Dan moet je snel schakelen en zorgen dat de rest van de planning niet in de war raakt.”
Het belang van praktijkervaring
Bij HST draait alles om samenwerking. Daarom loopt nieuw kantoorpersoneel eerst mee op andere afdelingen. “Door mee te draaien op de loods leer je hoe pakketten worden verwerkt en gesorteerd en hoe de voertuigen geladen worden. Door een dag mee te rijden zie je wat chauffeurs onderweg tegenkomen. Daardoor plan je realistischer en communiceer je beter. Die aanpak maakt echt verschil.”
Lotte merkt dat ze daardoor het gesprek met chauffeurs anders voert. “Je begrijpt sneller waarom iets lastig is of waarom iemand op een bepaald tijdstip wil starten. Plannen gaat niet alleen over logistiek, het is ook mensenwerk.”

Werken in een team
De planafdeling van HST werkt in diensten. Lotte draait tot nu toe de dagdienst. Er zijn verschillende diensten met variërende begintijden en diverse taken. Deze diensten worden tussen de planners gerouleerd.
De nachtdienst wordt gedaan door een ervaren planner, omdat dan de ritten voor de volgende dag worden opgebouwd. “Die dienst is pittig, want dan leg je de basis voor de hele dag erna. Voordat ik dit zelfstandig kan moet ik nog flink oefenen met real-life data.”
Het werk is soms hectisch, geeft Lotte toe. “Iedereen heeft zijn eigen wensen. Chauffeurs willen op tijd thuis zijn, klanten verwachten stipte levering. Je moet flexibel zijn en snel prioriteiten stellen. Maar als aan het eind van de dag alles op zijn plek valt, geeft dat veel voldoening.”
Transmission als onderdeel van HST
Transmission Enschede is onderdeel van HST, een samenwerkingsverband van zestien transportbedrijven in de Benelux. Samen verwerken zij dagelijks meer dan 25.000 zendingen. Van pallets en stukgoed tot spoedleveringen en ADR-vervoer. In Oost-Nederland verzorgt Transmission de distributie. Planners zoals Lotte zorgen ervoor dat dit vlekkeloos verloopt.

Ook planner worden?
Wil jij ook aan de slag als planner? Of eerst ervaring opdoen in het warehouse of als chauffeur? Kom alles te weten hoe jij planner kunt worden!
Ja, ik word planner!