Coronavirus protocol
Nieuws

Coronaprotocol Transport en Logistiek biedt duidelijkheid 

De sector transport en logistiek heeft een Coronaprotocol Transport en Logistiek. opgesteld in overleg met de rijksoverheid

Gepubliceerd:

De sector transport en logistiek heeft een Coronaprotocol Transport en Logistiek opgesteld in overleg met de rijksoverheid. Het protocol biedt duidelijkheid aan werkgevers, opdrachtgevers, zzp-ers en werknemers (ook uitzendkrachten en oproepkrachten) over hoe er in het wegtransport en logistiek veilig en gezond doorgewerkt kan worden ten tijde van de Coronacrisis en de anderhalve-meter-economie. 

 Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij dat er een protocol is met een heldere set afspraken. “De transportsector werkt vanaf dag 1 in deze periode hard door om het vervoer van belangrijke goederen op gang te houden. Ik heb veel respect voor de chauffeurs die er voor zorgen dat onze spullen bezorgd worden. Het is goed dat alle mensen in het transport nu extra houvast hebben om zo veilig mogelijk te kunnen blijven werken.”

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek spreekt namens alle organisaties en is blij met de duidelijkheid die het Protocol schept. “De veiligheid van werknemers staat hierbij voorop. Tegelijkertijd willen we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk kan worden doorgewerkt. Behoud van werk en inkomen en het voorkomen van faillissementen is de uitdaging waar we met elkaar voor staan. Zonder de gezondheid van werknemers in gevaar te brengen.”

Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM, de overheid en de Europese Commissie. Afspraken van het Protocol ‘Veilig en gezond doorwerken’ zijn onder andere:

  • Stel een coördinator aan binnen uw bedrijf die centraal aanspreekpunt is voor vragen, en maak bekend aan medewerkers wie dat is. 
  • Zorg ervoor dat aangepaste procedures van klanten van tevoren bij chauffeurs bekend zijn. Verschaf desinfectans en wegwerphandschoenen aan medewerkers voor gebruik onderweg.
  • Voorkom dat medewerkers in grote getalen bij elkaar komen. Scheid binnenkomende en vertrekkende collega’s van elkaar door bijvoorbeeld de overbruggingsshift te verruimen of aangepaste looproutes in te stellen.
  • Reinig bij wisseling van de bezetting de cabine met water en een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Denk aan: stuur, pook, instrumentendashboard, deurgrepen en aansluitpunt veiligheidsgordel. 
  • Wacht buiten als de wachtruimte niet geschikt is om 1,5 meter afstand te houden of wacht in de cabine.
  • Behandel werknemers van uw dienstverleners hetzelfde als uw eigen werknemers.
  • Stel toiletruimte beschikbaar voor bezoekende chauffeurs en reinig deze intensiever dan gebruikelijk.

Het protocol is tot stand gekomen door een samenwerking van TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek, CNV Vakmensen, evofenedex, VERN, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Opleidings- en Ontwikkelingsfonds SOOB, RIVM en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Voor meer informatie is een centraal informatie punt ingericht: www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Protocol Transport en Logistiek

Lees het coronaprotocol voor de sector transport en logistiek

Poster van de Rijksoverheid

Tien maatregelen om de verspreiding van het coronavirus op de werkvloer tegen te gaan.

Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!