Mertrans in transport en logistiek
Ervaringen

Veilig vervoer: RI&E en plan van aanpak voor kleine transportbedrijven

Transport- en Handelsonderneming Mertrans uit Beverwijk heeft minder dan 25 medewerkers, en vernieuwde hun RI&E met de branche RI&E van Sectorinsituut Transport en Logistiek (STL). Met het handige online-instrument kun je zelf de branche RI&E en het bijbehorende Plan van Aanpak opstellen.

Deel deze pagina

RI&E voor transportbedrijven met minder dan 25 medewerkers

RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. Met het bijbehorende Plan van Aanpak probeer je risico’s te beperken. Als je minder dan 25 medewerkers in dienst hebt, dan is een toetsing van je RI&E door de arbodienst of deskundige niet verplicht. Eigenaar John Merbis vertelt; “Bij ons werken 10 mensen. Mijn zoon Mauk en ik werken op het kantoor, we hebben 1 monteur en 6 vrachtwagenchauffeurs. Mijn vrouw regelt de administratie. Veiligheid is voor ons heel erg belangrijk. Ons werk bestaat uit het transporteren van grondstoffen vanaf de hoogovens en waterzuiveringen. Deze producten worden verwerkt in de asfalt- en betonindustrie. Om aan onze klanten te laten zien dat we veilig werken, zijn we VCA-gecertificeerd en hiervoor is ook de RI&E verplicht. Het VCA-certificaat vernieuwen we iedere 3 jaar en valt samen met het updaten van de RI&E.”


Zelf een RI&E maken met hulp van STL

“Toen we bezig waren om de RI&E te vernieuwen kwam er, een beetje toevallig, ook een mail binnen van STL over een RI&E voorlichtingsavond. Deze hebben Mauk en ik bezocht en zo kwamen we in contact met STL. Daarna hebben we zelf de erkende branche RI&E online ingevuld. We doorliepen de vragenlijst en hierdoor kregen we een goed beeld waar we als bedrijf nog verbeteringen konden aanbrengen. Wij werkten als bedrijf al samen met een zelfstandig veiligheidsadviseur die ons bijstaat in dit traject, maar ook de adviseur van STL, Erik Kooij, kon ons helpen bij het Plan van Aanpak.”

Mertrans in transport en logistiek
Mertrans in transport en logistiek

Plan van Aanpak

“Bij ons bleek het slot van de nooduitgang niet goed te werken. En een roldeur moest gekeurd worden. Dit was gelukkig eenvoudig op te lossen. Verder is voor ons de RI&E er ook om een stuk bewustwording te creëren. We bekijken of onze brandblusser nog goedgekeurd zijn en lopen een dag mee met een chauffeur. Ik ben zelf in bezit van het VOL-VCA. Dit is het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit diploma toont aan dat je bekend bent met de wet- en regelgeving. Ik voer controles uit op laad-en loslocaties en controleer medewerkers op het gebruik van beschermende kleding. Ook houden we toolbox-meetings met alle medewerkers om bij iedereen het veiligheidsbewustzijn te vergroten.” Aldus de 22-jarige Mauk Merbis.


Bij Mertrans staat veiligheid voorop 

Mertrans richt zich met name op het vervoer van los gestorte goederen, zoals zand, grind en industriële grondstoffen. Daarnaast verhuren zij reguliere en waterdichte containers voor de zakelijke markt. De 7 vrachtwagens en ruim 80 containers zijn te vinden in Nederland en andere delen van West-Europa. Al hun chauffeurs zijn VCA-gecertificeerd. Ook investeren ze in rijvaardigheidstrainingen en krijgt iedere chauffeur regelmatig een cursus verkeersveiligheid. Hiermee lopen ze voorop op de wettelijke eisen en dit past bij de mentaliteit van het bedrijf. Het toont aan dat een klein bedrijf op sommige punten heel groot kan zijn.

Mertrans in transport en logistiek
vrouw in magazijn laden en lossen

Wil jij zelf een RI&E opstellen?

De branche RI&E is kosteloos voor SOOB-bedrijven. Met onze handige online-tool kan je eenvoudig zelf je RI&E regelen. Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Dan staat STL voor je klaar en kun je bij ons terecht voor extra hulp. Vraag vandaag nog een RI&E aan.

Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over de RI&E.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?