Anke Schilderink over werken in de transport en logistiek
Ervaringen

Op stap met een chauffeur

Lees hier de blog van Anke Schilderink, adviseur BBL bij STL. Zij is een dag op stap gegaan met vrachtwagenchauffeur Daan.

Wakker door de wekker.

Tuuuut tuut tuut! Het is kwart voor vier op een vrijdagochtend als ik, met de slaap nog in mijn ogen een lampje aanknip in mijn slaapkamer. Even begrijp ik niet waar dat geluid zo plots vandaan komt. Met een baby van zeven maanden in huis is het alweer een hele poos geleden dat ik wakker ben geworden van een wekker.

Op pad met vrachtwagenchauffeur Daan.

Maar vandaag dus vroeg op! Ik ga op pad met Daan. Daan zit in de vriendengroep van mijn partner en is al diverse jaren vrachtwagenchauffeur. Op feestjes en partijen spreken we zo nu en dan over elkaars werkweek. We werken immers in dezelfde branche.

Ik werf en bemiddel jongeren die een BBL-opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgen of een logistieke functie ambiëren. Daan is dan erg benieuwd of het beroep nog in trek is bij de jeugd. Welke acties wij als organisatie ondernemen om jongeren te enthousiasmeren en informeren maar ook hoe we zorgen voor behoud van personeel in de sector. Ik ben op mijn beurt dan weer nieuwsgierig naar zijn werkdagen. Hoe gaat hij om met een ad-hoc planning, hoe combineert hij zijn werk met zijn gezin en waarom rijdt hij voor transport bedrijf A en niét voor B? De transportwereld is namelijk zo divers!

Mijn belangstelling was gewekt tijdens ons laatste gesprek. Daarom besloot ik om eens een dagje met Daan mee te gaan!

Route checken en gaan!

We hebben om half vijf in de ochtend afgesproken op de truckparkeerplaats in de woonplaats van Daan. Hij heeft de wagen lekker dicht bij huis staan. Als ik aankom zit Daan al klaar met een bakkie koffie in zijn ene hand en zijn telefoon in de andere. Nog even snel de route checken. Want zegt hij, het zou toch lullig zijn als we onnodig in de file terecht komen.

Daan baalt een beetje. Volgens hem is het vandaag geen mooie rit. We gaan op pad naar Duitsland. Daar laden we de wagen op 1 adres volledig vol en lossen dan aan het eind van de middag op de zaak. Ik merk op dat hij graag meer diversiteit van zijn werk had willen laten zien. Soms heeft hij namelijk meerdere stops op een dag, of zelfs een overnachting omdat het route technisch dan niet logisch is dat hij terugkomt naar zijn standplaats.

Tetris in de vrachtauto.

Daan haalt oude vrachtwagenbanden op. Samen met een keurmeester spreekt hij dagelijks af bij bandenspecialisten in de Benelux. Banden die geschikt zijn voor vernieuwing worden aangekocht, en de afgekeurde banden worden afgevoerd voor recycling. 

Het laden van deze banden blijkt een fysieke klus. Daan is erg begripvol en geeft diverse keren aan dat ik niet mee hoef te helpen. De banden zijn namelijk behoorlijk zwaar. Lief hoor! Maar om een echte indruk te krijgen van zijn baan stroop ook ik mijn mouwen op en gaan we aan de slag. We rollen de banden 1 voor 1 op de laadklep en proberen ze zo voordelig mogelijk in de wagen te stapelen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Ik noem het gekscherend Tetris aangezien de ene band veel dikker, groter of uit zijn verband is dan een ander. twee-en-een-half uur en ruim tweehonderdvijftig banden later is de wagen uiteindelijk helemaal vol!

Laden en lossen van banden

Ontdek zelf andere deelmarkten in de wereld van de transport en logistiek.

Daan werkt nu ruim een half jaar in de bandenwereld. Hiervoor reed hij internationaal zeecontainers, en was hij van maandag tot en met vrijdag van huis. Ook mooi werk maar voor hem minder succesvol in combinatie met zijn jonge gezin. Want dat je werkweek er dan heel anders uitziet kun je ontdekken op het YouTube kanaal van STL. Hier vind je diverse voorbeelden van het werk van een chauffeur. 

Wil jij ook een dag mee met een vrachtwagenchauffeur?

Heb jij interesse in het chauffeursvak, een baan als logistiek medewerker, heftruckchauffeur of denk jij dat transportplanning iets voor jou is? Kom dan naar een informatieavond bij jou in de regio en ontmoet diverse transportbedrijven en plan hier je eigen meeloopdag. 

Check de instapdagen

Daan heeft mij in ieder geval enthousiast gemaakt. Hoogste tijd dat ik binnenkort ook eens een dag ga meerijden met een van mijn (ex)BBL-leerlingen en weer een andere deelmarkt ga ontdekken.

Heb jij interesse in een bepaalde deelmarkt? Laat het me weten en wie weet praat ik je daar de volgende keer over bij.

Groet, Anke

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

;