Gezond eten in transport en logistiek
Ervaringen

Gezond eten voor vrachtwagenchauffeurs

Is gezond eten voor een vrachtwagenchauffeur moeilijk? Nee hoor! Met een goede voorbereiding en tips van mijn lifestylecoach ga ik met gezonde maaltijden op pad. In deze blog lees je wat ik eet op een dag.

Ik ben alweer halverwege mijn gezonde leefstijltraject. En ik heb veel geleerd om bewuste keuzes te maken. Ik at te veel koolhydraten. En een lekkerbekje ben ik ook. Rond vier uur in de middag kreeg ik altijd wel zin in een snackje. Dat doe ik niet meer, dankzij mijn nieuwe voedingspatroon. Mijn eetschema bestaat uit 5 eetmomenten per dag. Hierdoor heb ik nooit honger en ben ik al meer dan vier kilo afgevallen. Dit eet ik als ik onderweg ben met de vrachtwagen. 

Ontbijt 

Overnight oats is een mooi woord voor havermoutpap. Het voordeel hiervan is dat het makkelijk te maken is. Je hoeft het alleen maar een nachtje in de koelkast te laten staan. Daar komt de term overnight oats vandaan. De volgende ochtend ben je klaar om te gaan met een gezonde en voedzame maaltijd. Dit is hoe je het maakt: 

Doe 250ml magere melk in beker en voeg havermout toe. Voor extra smaak voeg ik vanille eiwitpoeder toe. De extra eiwitten zorgen voor een extra vol gevoel. Vaak doe ik er ook nog blauwe bessen of stukjes banaan in.  

Tussendoortje 1

Voor mijn eerste tussendoortje kies ik vaak voor fruit. Hierbij kies ik voor fruit zoals appel, blauwe bessen of banaan. Sinaasappels of kiwi’s bevatten veel vocht en dat vergroot de kans op knoeien. Je wilt niet je auto poetsen na ieder eetmoment.  

Lunch

Mijn lunch bestaat uit groenten, eiwitten en koolhydraten. Vaak kies ik voor gegrilde groenten zoals spruiten of paprika. Mijn koolhydraten haal ik uit quinoa of zilvervliesrijst. En gegrilde kipfilet voor de eiwitten. Ik eet dit koud als een salade. Ik ben ook gek op een omelet. Heerlijk met taugé en een mespuntje sambal. Dit betekent wel dat ik op zondag langer in de keuken sta. Ik maak dan maaltijden voor twee à drie dagen. 

Tussendoortje 2 

Rauwkost zoals sla, wortel en tomaat heb ik leren eten. Nu ben ik er redelijk aan gewend en vind het best lekker. Maar niet zo lekker als een gehaktbal uit de jus. Daar ben ik heel eerlijk in.  

Paprika en tomaatjes zijn makkelijk als je onderweg bent. Je kan ze in handige bekers kopen. Deze vind je vaak in een kopstelling bij de groenteafdeling. Goedkoper is het om het zelf te maken. Bewaarbakjes zijn zeker aan te raden. Ik zorg ervoor dat ik een aantal bakjes gevuld heb met groenten. Zo heb ik altijd een gezond tussendoortje klaarliggen. 

Om het extra lekker te maken zijn er dipsausjes te koop. Dit zijn zakjes met kruiden om zelf te mengen. Kies ervoor om het te mengen met kwark en niet met mayonaise, want dat is behoorlijk vet.  

Avondeten 

dan eet ik wat de pot schaft! Een goede vuistregel is dat je halve bord gevuld moet zijn met groenten. Vlees eet ik niet iedere dag. Als ik het eet kies ik voor onbewerkt vlees zoals: kipfilet, kipdrumsticks, biefstuk of karbonade. 

Bij de Italiaanse keuken kies ik uit volkorenpasta. De saus kan je gemakkelijk zelf maken. In veel kant en klaar sauzen is suiker toegevoegd. En dat wil ik nu niet.  

Tussendoortje 3

’s Avonds hou ik het simpel. Kwark met eiwitpoeder. 

Ruimte voor ongezond

Het is prima om ook eens ongezond te eten. Ik ben gek op een patatje. Ik probeer 5 dagen gezond te eten en in het weekend leef ik iets soepeler. Dan bestel ik eten of ga ik uit eten met het gezin. Ik heb dan niet het gevoel dat iets niet mag. Op deze manier is het goed vol te houden. En uiteindelijk wordt gezonde eten een gewoonte en wil je niet anders meer.  

Gezond eten in transport en logistiek

Werk jij in het transport of in de logistiek en wil je ook gezond eten?

STL biedt verschillende trajecten aan om te werken aan je gezondheid.


Kijk voor het complete aanbod
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: