Gezonde voeding volgens het voedingscentrum
Tips en advies

Gezonde voeding

Wil jij gezonder gaan eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je graag op weg. Het antwoord op deze en nog veel meer vragen over gezonde voeding lees je hieronder.

Wil jij gezonder gaan eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat is begrijpelijk, want iedereen is weer anders. Het kan best lastig zijn, om uit te vinden wat voor jou de beste stappen zijn. Het begint al bij de vragen: 

 • Wat is gezonde voeding precies? 
 • Waarom is het zo belangrijk? 
 • Wat doet goede voeding met je lichaam? 

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is simpel gezegd eten en drinken waar de voedingsstoffen in zitten die je lichaam nodig heeft. Het gaat om onder andere vitamines, mineralen en eiwitten. Om goed te functioneren en om je fit te voelen heb je deze stoffen nodig. Gezonde voeding geeft je energie, voorkomt ziektes en verlengt je levensverwachting. 

Gezond leven in transport en logistiek

In gezonde voeding zit wat jouw lichaam nodig heeft

De voedingsstoffen in gezonde voeding heb je dus simpelweg nodig. Bijvoorbeeld voor de werking van je organen, het zenuwstelsel, hormonen en je weerstand. Je lichaam kan lang niet alle stoffen die het nodig heeft zelf aanmaken. Kortom, gezonde voeding is een onmisbare bouwsteen voor je gezondheid.


Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Gezonde voeding is belangrijk om veel redenen. Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om gezond te eten? Redenen die je vaak hoort zijn:

 • Lekkerder in je vel zitten. 
 • Je wilt afvallen. 
 • Gezond en fit ouder worden. 
 • Ziektes voorkomen. Gezonde voeding vermindert de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en nog veel meer.

Wat ook voor jou de reden is om gezonder te eten, gebruik het om jezelf te motiveren. Als je wilt afvallen gaat dat namelijk vaak veel beter met een duidelijk doel voor ogen.

Gezonde voeding voorkomt ziektes

We noemden al dat gezonde voedingsstoffen nodig zijn. Ze zorgen voor een goede werking van onder andere je organen en je weerstand. Dat betekent dat voedingsstoffen voorkomen dat je bepaalde ziektes krijgt. Bijvoorbeeld doordat ze je afweer versterken. En ook niet onbelangrijk: gezonde voeding helpt je als je wilt afvallen én op een gezond gewicht te blijven.

Wat doet gezonde voeding met je lichaam?

Enkele voorbeelden: 

 • Met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit verlaag je het risico op hart- en vaatziekten
 • Groente en fruit verlagen het risico op darmkanker, longkanker en diabetes type 2
 • Peulvruchten en noten zijn goed voor je cholesterol. Dat helpt weer om je bloedvaten gezond te houden.

Welke voedingsstoffen heb ik nodig en hoeveel?

Welke voedingsstoffen je nodig hebt, is vastgelegd in de Schijf van Vijf. Dit zijn:

 •  vitamines
 •  mineralen
 •  eiwitten
 •  koolhydraten
 •  vezels

De Schijf van Vijf kan je vinden op de site van het Voedingscentrum.

Daarnaast geeft de Schijf van Vijf ook de aanbevolen hoeveelheid per dag van voedingsstoffen aan. Zo zie je eenvoudig hoeveel je van elke voedingsstof op een dag mag gebruiken.

Schijf van 5

Dit zijn kort samengevat de Schijf van Vijf adviezen

 • Elke dag groente en fruit. Het advies is 250 gram groente en 200 gram fruit.
 • Niet te veel vlees; varieer met vis, noten, eieren of peulvruchten.
 • Elke dag zuivel: 2 à 3 porties melk, yoghurt of vergelijkbare producten (300-450 ml) en zo’n 40 gram kaas per dag.
 • Elke dag een handje ongezouten noten.
 • Kies voor volkorenproducten in plaats van wit, zoals volkoren pasta, rijst en brood.

En verder: pas op met drankjes met veel suiker, zoals frisdrank en energiedrank. Drink liever water, thee of koffie. Kies voor plantaardige, zachte of vloeibare oliën en vetten.

Gezonde voeding volgens het voedingscentrum

Gezonde voeding onderweg

Als je veel op de weg zit kan gezond eten best een uitdaging zijn. Als chauffeur heb je bijvoorbeeld vaak veel verleidingen om te weerstaan onderweg. Een tankstation bijvoorbeeld, heeft altijd enorm veel vette happen en zoetigheid liggen.

Het is soms even zoeken, maar meestal is er toch wel iets gezonds te vinden: een volkoren sandwich of een volkoren broodje bijvoorbeeld. Het liefst met niet al te vet beleg, zoals groenten of kipfilet, of de kaassoort met de minste calorieën: hüttenkäse.

Gezond eten in transport en logistiek

Tips van vrachtwagenchauffeur Jarno

Maak kennis met Jarno. Jarno is een vrachtwagenchauffeur die zelf veel is afgevallen. Hij zocht hulp van een coach via STL en viel 8 kilo af in 12 weken! Hij hield bij hoe dit ging. Zijn ervaringen en tips voor gezonde voeding verzamelde hij in een e-book. Vind je het lastig om zelf te bedenken hoe je kunt afvallen, als je veel werkt en/of onderweg bent? 

 Jarno ging jou voor! Het e-book van Jarno staat bomvol tips uit de praktijk. Laat je inspireren en ga er direct mee aan de slag. Download het e-book van Jarno hier!

Download de tips van Jarno!

Wat is een lekkere, gezonde snack?

In de praktijk snackt vrijwel iedereen weleens, we raden 5 eetmomenten per dag aan. Als je tussen maaltijden door zin hebt in iets lekkers, ga dan voor iets dat in de Schijf van Vijf past, bijvoorbeeld:

 • Een bakje vers fruit, zoals een appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien.
 • Een bakje (snack)groente; komkommer, cherrytomaten, radijsjes of worteltjes bijvoorbeeld.
 • Magere yoghurt; naturel of met een toevoeging, zoals muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden.
 • Één keer per dag een handje ongezouten noten. Kies wat je lekker vindt: bijvoorbeeld amandelen, cashewnoten, pinda's, walnoten of hazelnoten.

Wat zijn de voordelen van gezonde voeding?

De meeste voordelen van gezond eten noemden we eigenlijk al in de alinea ‘Waarom is gezonde voeding belangrijk?'. We vatten ze nog even kort samen:

 • Je fitter voelen.
 • Gezond gewicht.
 • Gezond ouder worden.
 • Ziektes voorkomen.
Gezond leven in transport en logistiek

Voeding is een erg belangrijk onderdeel van ons leven. Slechte voeding zorgt voor een verslechtering van je gezondheid. Met gezond eten kun je juist veel aan gezondheid winnen. 

Gezonde voeding vraagt soms meer voorbereiding

Wat je kunt doen is je eten voor onderweg voorbereiden, zoals je lunch of je tussendoortjes. Het kost je wat tijd ‘s ochtends of de avond van tevoren. Maar je komt dan onderweg veel minder snel in de verleiding, om bijvoorbeeld gefrituurde snacks of gevulde koeken te kopen. 

Dus: smeer je boterhammen de avond of ochtend van tevoren. Doe ook wat fruit en groentesnacks in je broodtrommel. Denk bijvoorbeeld aan snoeptomaatjes of snackkomkommers. Kom je toch in de verleiding om iets te kopen bij een tankstation? Neem dan een volkoren product of iets eiwitrijks. Zoals yoghurt of kwark uit het koelschap. Van eiwitrijke en volkorenproducten heb je langer een vol gevoel. En dat maakt je ook minder gevoelig voor lekkere trek. 

Afvalcoaching in transport en logistiek

Hulp nodig bij afvallen?

STL biedt jou kosteloos een coach aan. Deze coach helpt jou naar een gezonder gewicht.

Ja, ik wil graag een coach
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Vragen?

Heb je vragen over afvallen? Bel ons!

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?