Sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie, chauffeurs in vrachtwagen
Nieuws

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie:

Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek.

Gepubliceerd:

Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opvallend in het eerste kwartaal van 2017 is de hoge instroom in vergelijking met voorafgaande jaren; 8.410 nieuwe werknemers (6.337 in 2016-Q1). Sinds begin 2009 waren er nog nooit zoveel mensen werkzaam in de sector.

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: "De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is veel instroom, maar meer nieuwe werknemers zijn nodig. De beroepen Chauffeur en planner worden door het UWV benoemd als 'krapteberoepen'. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe."

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 140.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.

Ook Egon Groen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig".

Meer arbeidsmarktontwikkelingen

In deze Sectormonitor zien we verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2017:

  • Aantal werknemers en chauffeurs blijft toenemen
  • Veel instroom in sector (piek instroom op 21 jaar)
  • Uitstroompiek ligt op 66 jaar, tevens veel uitstroom rond 25 jaar
  • Aandeel oproepkrachten (16%) stijgt, evenals aandeel parttimers
  • Gemiddelde leeftijd chauffeurs blijft stijgen.
Werknemer transport en logistiek

De sectormonitor Q1 2017

Lees de laatste ontwikkelingen in de sector transport en logistiek 2017

De kracht van samenwerking

De Sectormonitor komt tot stand in samenwerking met de sociale partners CNV Vakmensen, FNV Transport en Logistiek, VVT (Vereniging Verticaal Transport) en TLN. De uitvoering is in handen van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij bijdrages van SOOB.

Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?