Daphne van Paassen adviseur duurzame inzetbaarheid bij STL
Blog over duurzame inzetbaarheid

Hoe mensen zelf hun gedrag veranderen.....

en het nog leuk vinden ook. Als je het gedrag van je medewerkers wilt veranderen, dan sta je voor een grote uitdaging. Om dit te bereiken kun jij als werkgever een omgeving creëren zodat mensen zélf willen veranderen. Maar hoe doe je dit? Lees hier de blog van Daphne van Paassen, adviseur duurzame inzetbaarheid.

Deel deze pagina

Het verhaal van de kanarie 

Een gedragsonderzoeker wordt door een vriend uitgenodigd om een voetbalwedstrijd te komen kijken. Op het bijzettafeltje in de woonkamer staat een kooi met daarin een parkiet. De vriend vertelt de onderzoeker dat de parkiet gebrek heeft aan levenslust. Zij praten met elkaar over wat gewenst gedrag zou zijn: bewegen en geluid maken is de conclusie. Ze gaan de uitdaging aan en belonen het diertje met voedsel zodra het beweegt of geluid maakt. Omdat er enige tijd tussen actie en beloning zit blijkt dit niet te werken.  

Ze kiezen daarna voor het geven van aandacht zodra de parkiet gewenst gedrag laat zien. Het geven van aandacht bestaat uit het luid roepen van de woorden 'goed zo' wanneer het dier een minimale beweging maakt of een minimaal geluidje laat horen. En het blijkt te werken. De kanarie gaat nu zelf het repertoire uitbreiden ook al blijft de beloning achterwege. De motivatie om te veranderen komt nu uit zichzelf. 

Gedragsverandering door een stimulerende werkomgeving 

Elke dag spreek ik werkgevers die hart hebben voor hun bedrijf en zich steeds meer realiseren dat hun medewerkers daarbij het meest kostbare goed zijn. Een wendbaar bedrijf zijn en blijven, betekent meebewegen met de omgeving. De koers kunnen veranderen én inzetbaarheid van je medewerkers optimaliseren. 

Maar hoe stimuleer je medewerkers hierin? Met oprechte aandacht voor de anderDat is waar het bij gedragsverandering om gaat. Hierbij gaat het niet om het veranderen van de andermaar om de verandering van de omgeving. Omensen te prikkelen en te motiveren. Om een situatie te creëren waarin vertrouwen en het gevoel van veiligheid centraal staan. Onder deze omstandigheden komt de wil om te veranderen uit de mensen zelf. 


Vergroot de werkkracht van jouw bedrijf met vakbekwame medewerkers.
Daphne van Paassen adviseur duurzame inzetbaarheid bij STL

Wil jij zelf aan de slag met duurzame inzetbaarheid?

Wij kunnen je helpen. Als adviseur duurzame inzetbaarheid help ik bedrijven om een basis te creëren zodat medewerkers zelf in beweging willen komen. In plaats van dat het van buitenaf wordt gestimuleerd en voelt als betutteling.

Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over duurzame inzetbaarheid.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: