Werken in de transport en logistiek
Tips & advies

Alles over de rijbewijs- en aanstellingskeuring!

Met een aanstellingskeuring laat je beoordelen of je toekomstige vrachtwagenchauffeur of kraanmachinist fysiek en mentaal geschikt is voor de functie. Zo’n keuring biedt beide partijen duidelijkheid. Voor chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer is een rijbewijskeuring wettelijk verplicht.

Deel deze pagina

Aanstellingskeuring 

Een aanstellingskeuring mag alleen uitgevoerd worden voor de functies van vrachtwagenchauffeur (C/CE) en kraanmachinist. De uitslag van de keuring geeft uitsluitend antwoord op de vraag of iemand fysiek en mentaal geschikt is voor de functie.

De aanstellingskeuring moet plaatsvinden vóórdat een kandidaat in dienst komt. Deze keuring is niet verplicht. Is de aanstellingskeuring onderdeel van de sollicitatieprocedure? Laat dit dan vooraf weten! 

Rijbewijskeuring  

Volgens de wet moeten chauffeurs rijgeschikt zijn. Anders mogen ze niet rijden! Voor chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer is de rijbewijskeuring daarom verplicht bij de aanvraag van het rijbewijs en bij het verlengen van rijbewijs C(E) en D(E). De keuringen worden uitgevoerd volgens de eisen en regelingen van het CBR. Kijk hier voor meer informatie van het CBR.

 Je hebt de mogelijkheid om de rijbewijskeuring te combineren met een medisch onderzoek (PAGO of PMO). Het voordeel hiervan is dat je medewerker slechts éénmaal afwezig is en het onderzoek breder is dan alleen de keuringseisen van CBR.

 Lees meer over het PAGO en PMO. 

Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten?

Stel je vragen over de keuringen aan onze adviseurs. We geven je ook graag een maatwerkadvies over het bevorderen van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?