Jarno gaat voor gezond tijdens Dry January
Ervaringen

De drooglegging: 12 weken geen alcohol

Veel mensen gaan de laatste week van Dry january in. Dit geldt niet voor mij. Ik drink voor deze challenge twaalf weken geen alcohol. En dit vind ik persoonlijk het meest uitdagende van mijn leefstijlverandering. Ik lustte namelijk wel een drankje. Mijn nieuwe verslaving is: Sporten?

Ik drink meer dan normaal

Drink je één keer per week meer dan 6 glazen alcohol dan ben je een zware drinker. Een overmatig drinker ben je als je 2 glazen alcohol per dag drinkt als man, en 1 glas alcohol als vrouw.  Als je meer dan 21 glazen per week drinkt, dan ben je een excessief drinker. Ik zweefde ergens tussen excessief en overmatig in, want ik dronk dagelijks een biertje en op een feestje wel meer. Uitgaan doe ik niet vaak, ik heb namelijk een jong gezin. Maar dat dagelijks een alcoholische versnapering drinken als overmatig wordt gezien schrok ik écht van. 

Dagelijks ontspannen met een drankje 

Na een werkdag drink ik bij thuiskomst graag een biertje. En tijdens het eten soms ook nog wel één. Een glaasje Whisky smaakt mij ook wel. Maar dat drink ik eigenlijk alleen in het weekend. Als ik ga stappen dan wordt er flink gedronken. Hoeveel? 15 glazen bier zeker. 

Eentje nog schat! 

“Ja schat, dit is echt de allerlaatste.” Tijdens het stappen ligt het drinktempo vrij hoog. De dag erna wordt als verloren beschouwd, want dan lig ik met een kater op de bank. Zeker nu ik ouder ben, en niet vaak meer ga stappen lijkt het alsof ik slechter tegen drank kan. Tijdens mijn challenge drink ik op een feestje vaak water. En ja, feesten als je nuchter bent is toch anders. Maar het heeft een paar grote voordelen! 

Geen shoarma en katerfood 

Omdat ik gestopt ben met roken en af ga vallen is alcohol drinken niet slim. Alcohol en een sigaret zijn namelijk goede combinaties. Als ik alcohol drink dan krijg ik ook zin om te roken. En na het drinken krijg ik honger. Ga je na een avondje stappen ook langs de shoarmatent? Ik wel.  

Het scheelt enorm veel calorieën als je stopt met drinken. Niet alleen omdat je de plaatselijke shoarmatent overslaat. In één glas bier zitten namelijk 80 calorieën. Dat is ongeveer net zoveel als één dikke bruine boterham.  Nog een groot voordeel is dat ik de volgende dag fit ben om te sporten. 

Van drankjes heffen, naar gewichtheffen

Om niet te denken aan mijn ongezonde gewoontes ben ik gaan sporten. Het zorgt voor afleiding en je wordt er fitter van. Van mijn leefstijlcoach heb ik oefeningen gekregen om thuis te doen, maar trainen in groepsverband motiveert je om extra te bewegen. In mijn vorige blog kon je lezen dat ik ben gaan trainen met een Europees kampioen. 

Ik ben namelijk lid geworden van Kettlebell Sport Deventer. De sportschool van Europees kampioen Kettlebell Sport, Dennis Eikelboom. Een Kettlebell is een metalen bal met een handvat eraan. Je traint hiermee kracht, conditie en balans. Het helpt mij om aan de beweegrichtlijn van 150 minuten per week te voldoen.  En dit kan wel eens mijn nieuwe verslaving worden! 


Jarno werkt aan zijn vitaliteit

Kom jij ook in beweging?

Samen met een lifestylecoach via STL ben ik aan de slag naar een gezonder leven. Twaalf weken lang stop ik met roken en alcohol. Ik ga meer bewegen, gezonder eten en meer slapen. Om zo een blijvende verandering door te maken. Ook wat voor jou?

Meer weten? Klik hier
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: