Werken in de transport en logistiek
Exceptioneel transport

Houd jij je hoofd koel wanneer je een maatje meer vervoert?

Dan ben je geknipt voor het werk van chauffeur exceptioneel transport! Heb je al enkele jaren ervaring als vrachtwagenchauffeur en ben je toe aan het zwaardere werk?

Kom maar door! Als chauffeur exceptioneel transport laat jij graag jouw stuurmanskunsten aan de rest van de wereld zien! Het werk van een chauffeur exceptioneel transport is echt anders dan dat van een vrachtwagenchauffeur. Je vervoert kostbare ladingen, en dat komt tijdens het transport en het laden en lossen extra nauwkeurig. Omdat de goederen extreem groot en zwaar zijn, vallen ze buiten de gewone verkeerswet. Daarom mag het transport vaak alleen op bepaalde tijden gebeuren. En moet je bepaalde bruggen of tunnels vermijden.

Werken in de transport en logistiek

Dit vervoer je!

Als chauffeur exceptioneel transport vervoer je exceptioneel hoge, zware, brede of lange goederen. Denk bijvoorbeeld aan het transport van brugdelen, windmolenonderdelen, betonelementen, graafmachines, hoogwerkers, mobiele kraandelen en projectlading. Best vet, toch?!

Waar je rijdt als chauffeur

Met jouw speciale vracht rijd je zowel in binnen- als buitenland. Meestal heb je een speciale ontheffing van de wegbeheerder nodig om het transport uit te mogen voeren. Er gaat dus wel wat aan vooraf voordat je de weg op gaat; zo vindt het bijzondere transport vaak alleen op bepaalde tijden plaats. En voordat je gaat rijden voorzie je jouw combinatie van de juiste signalering en controleer je de ontheffingen. Uiteraard zorg je ervoor dat de lading goed wordt gezekerd. Omdat het verkeer te beschermen, word je vaak begeleid door een of meerdere transportbegeleiders.

Jeroen Konings, chauffeur exceptioneel transport, vertelt je wat dit werk zo bijzonder maakt

2 minuten en 33 seconden

Dit ben jij!

Het besturen van een exceptioneel transport vrachtwagen vraagt om een aantal vaardigheden. De belangrijkste zijn inzicht en ervaring. Ook heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel; je gaat zorgvuldig om met de vracht en weet hoe je deze veilig van a naar b loodst. Verder werk je goed samen met de transportbegeleiders en politie. Eigenlijk ben je van a tot z ‘in control’. Wel zo fijn als jij je met een oversized auto een weg baant.  

Welk rijbewijs je nodig hebt 

Als chauffeur in het exceptioneel transport bezit je rijbewijs CE.  Het is belangrijk dat je meerdere jaren ervaring in transport hebt voordat je aan de slag kan binnen dit type transport.

Werken in het exceptioneel transport is niet voor iedereen weggelegd. En het type transport komt niet zo veel voor als andere soorten transport. Je gaat dus echt iets bijzonders doen! 

Waar je in rijdt

Dat varieert, van bakwagen of trekker met autolaadkraan tot grotere wagens zoals een trailer, dieplader of combi.

Welke functies zijn er 

In het exceptioneel transport bestaan de volgende chauffeurs:

  • Trailerchauffeur 
  • (Semi-)dieplader chauffeur

Starten als chauffeur exceptioneel transport?

Check de beschikbare vacatures in onze vacaturebank!
Ga naar de vacaturebank

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?