Werken in de transport en logistiek
Exceptioneel transport

Denk jij groot, groter, grootst?

Dan ben jij de logistieke held voor exceptioneel transport. Als je al wat kilometers hebt gemaakt als vrachtwagenchauffeur en klaar bent voor een stevige uitdaging, dan is exceptioneel transport misschien wel wat voor jou.

Als chauffeur voor exceptioneel transport of zwaar transport laat jij je stuurkunsten maar wat graag aan de wereld zien. Dit werk is niet hetzelfde als normaal vrachtwagenchauffeur zijn. Je vervoert speciale vracht en waardevolle lading. Dat vraagt van jou om extra precisie bij laden en lossen. En natuurlijk bij het rijden. 

Omdat de spullen die je vervoert extreem groot en zwaar zijn, gelden er andere regels dan voor normaal transport. Je moet vaak op specifieke tijden rijden en je mag niet over bepaalde bruggen of door sommige tunnels rijden.

Werken in het exceptioneel transport is niet voor iedereen weggelegd. En het type transport komt niet zoveel voor als andere soorten transport. Je gaat dus echt iets bijzonders doen! 

Werken in de transport en logistiek

Dit ben jij als chauffeur zwaar transport

Je vrienden omschrijven je als ‘koele kikker’. Jij blijft in elke situatie rustig en houdt je hoofd koel. Jij bent altijd 'in control' en kan goed omgaan met stressvolle situaties. Het besturen van een exceptioneel transport-vrachtwagen vraagt om de juiste skills. Je hebt inzicht, ervaring en een groot verantwoordelijkheidsgevoel nodig. Je gaat zorgvuldig om met de vracht en weet hoe je deze veilig van A naar B krijgt. Samenwerken met transportbegeleiders en politie is een must. Gelukkig kun jij met iedereen wel een praatje maken. 

Welk rijbewijs heb je nodig?

Als chauffeur in het exceptioneel transport heb je rijbewijs CE nodig én een uitzonderlijk vervoer vergunning. Meerdere jaren ervaring in de transport is heel belangrijk voordat je aan de slag kunt in dit type werk.

Hier rijd je als chauffeur distributievervoer

Met je speciale vracht rijd je door zowel binnen- als buitenland. Je hebt altijd toestemming nodig van de wegbeheerder om je lading te vervoeren. 

Voordat je de weg op gaat, moet je jouw combinatie voorzien van de juiste signalering, de ontheffingen controleren en checken of de lading goed vastzit. Om het verkeer te beschermen, word je vaak begeleid door transportbegeleiders.

Exceptioneel transport: je rijdt in deze vrachtwagen

Als chauffeur exceptioneel transport rijd je altijd in een zwaartransporttrekker.

Vrachtwagenchauffeur exceptioneel transport

Alles is hoger, breder en zwaarder bij exceptioneel transport

2 minuten en 52 seconden

Zo ziet je werkweek eruit als chauffeur uitzonderlijk vervoer

Jouw werkweek is heel divers. Je rijdt wel vaak ‘s nachts of ‘s avonds, wanneer het lekker rustig is op de weg. Fijn voor jou en voor mede-weggebruikers.

Dit zijn de uitdagingen in het exceptioneel transport

Tsja..de uitdaging als vrachtwagenchauffeur exceptioneel transport lijkt ons wel duidelijk: groot, groter, grootst! Alles is breder, zwaarder en hoger dan bij een normale vrachtauto. 

Met laden en lossen is het belangrijk dat je je vracht niet beschadigt. Dat vraagt dus om wat extra aandacht.

Werken als chauffeur exceptioneel transport iets voor jou?

Bekijk de beschikbare vacatures in onze vacaturebank.

Ga naar de vacaturebank

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?