Vrachtwagenchauffeur tanktransport
Tanktransport

Tankwagenchauffeur: ben jij groots in details?

Als chauffeur in het tank- of silovervoer zorg je ervoor dat je veilig vloeibare en droge stoffen vervoert. Als chauffeur tanktransport vervoer je gas en vloeistoffen. In het silovervoer ligt de focus op droge stoffen vervoeren, zoals poeders en korrels.

Als chauffeur in de tanktransportsector ben je verantwoordelijk voor het vervoer van vloeistoffen of gassen. Sommige van die stoffen zijn gevaarlijk. Denk aan zoutzuur of stikstof. Andere stoffen zijn onschuldig: bijvoorbeeld sinaasappelsap. 

Silo transport: wat is het?

Als je als chauffeur in de silotransportsector werkt, vervoer je droge stoffen. Denk aan bijvoorbeeld melkpoeder. Tof om op een feestje te kunnen zeggen dat jij ervoor zorgt dat iedereen melk in z’n koffie kan drinken, toch? 

Silotransport is tankransport waarvoor een vrachtwagen met een silotrailer wordt gebruikt. Hiermee vervoer je bulkgoederen zoals zand of cement of dus andere droge stoffen.

Vrachtwagenchauffeur tankvervoer

Dit ben jij als chauffeur tankwagen of silowagen

Jij bent nauwkeurig en werkt graag zelfstandig. De administratie bijhouden van waar je laadt en wat je lost is voor jou geen probleem. Jij houdt in alle omstandigheden je hoofd koel. Geen vracht is namelijk hetzelfde: je hebt te maken met allerlei verschillende stoffen, de een gevaarlijker dan de ander. Fijn als jij dus de rust bewaart.

Van nature ben je flexibel. Een paar nachten in je cabine slapen? Geen probleem. Je bent als chauffeur tank- of silotransport namelijk best veel van huis. Gelukkig voel jij je snel overal thuis. Ook kun je goed met je vrachtwagen overweg: het rijden met een tank of silo is heel anders dan rijden met een trailer. De (vloei)stoffen in jouw wagen kunnen zich verplaatsen waardoor je wegligging (ineens) anders wordt. Gelukkig was je altijd al voorzichtig en beschik je over de juiste stuurkunsten.

In deze sector werken trouwens veel vrouwen. 

Welk rijbewijs heb je nodig in het silo transport of tankwagen transport?

Je rijdt als chauffeur tank- of silovervoer vaak in groot materieel: daarom heb je rijbewijs CE nodig, aangevuld met code 95

Werk je met gevaarlijke stoffen? Dan heb je extra certificaten nodig, zoals het ADR Basis & Tank-certificaat. Zo laat je zien dat je de regels kent. Vervoer je bijvoorbeeld alleen vloeibare chocola of vetten? Dan hoef je natuurlijk geen certificaat te hebben.

Hier rijd je als tankwagenchauffeur 

Als chauffeur tanktransport rijd je eigenlijk overal: zowel in binnen- als buitenland. Dat betekent dat je regelmatig een hele werkweek van huis bent. Gelukkig is je cabine gezellig ingericht en kun je daar prima in overnachten.

Tankwagenchauffeur: je rijdt in deze vrachtwagen

De wagen waarin je rijdt, verschilt van wat je vervoert. Maar je rijdt altijd in een tankwagen of bulkwagen.

Vrachtwagenchauffeur Leendert over werken in tanktransport

Van jonge chauffeur tot tanktransport expert

2 minuten en 30 seconden

Zo ziet je werkweek eruit in het silo transport

Op maandagochtend rijd je met je vrachtwagen vol vracht naar je eindbestemming. Dan kan binnen Nederland zijn, maar ook in Zuid-Spanje of Oostenrijk. 

Onderweg neem je genoeg rust en controleer je op tijd of alles goed gaat met jouw vracht. Eenmaal op de plaats van bestemming, los je jouw lading en rijd je weer terug naar Nederland. Soms neem je dan ook weer lading mee, maar soms ook niet. 

Dit zijn de uitdagingen in je werk als tankwagenchauffeur

Het kan best spannend zijn om gevaarlijke stoffen en bewegende ladig te vervoeren. Gelukkig houd jij altijd je hoofd koel en ben je opgeleid om goed te handelen in allerlei situaties. 

Zij gingen jou voor

Veilig werken in de transport en logistiek

Werken als chauffeur tanktransport iets voor jou?

Bekijk de beschikbare vacatures in onze vacaturebank.

Ga naar de vacaturebank

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?