Daphne van Paassen adviseur duurzame inzetbaarheid bij STL
Blog over duurzame inzetbaarheid

Betuttelen

Hoe buig je betutteling van jou als werkgever om naar daadkracht bij je medewerkers, zij zijn immers je meest kostbare “bezit”?

Deel deze pagina

STL helpt werkgevers verder met goed werkgeverschap. Met werken aan een context waarin werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Dit betekent dat zij vitaal, met plezier en in vakmanschap hun werk doen in een veilige werkomgeving. Een context waarin de verantwoordelijkheid voor inzetbaarheid bij zowel werkgever als werknemer ligt.

Hoe buig je betutteling om naar daadkracht bij je werknemers?

Zoals bij veel dingen in het leven is het ook hierbij de toon die de muziek maakt, de vragen die je als werkgever stelt. Want dit soort thema’s bespreken neigt naar reacties als: waar bemoeit mijn baas zich mee. Hoe buig je betutteling van jou als werkgever om naar daadkracht bij je medewerkers, zij zijn immers je meest kostbare “bezit”?

We kunnen er veel ingewikkelde psychologische theorieën en onderzoeken op naslaan, maar in de basis heeft iedere medewerker behoefte aan oprechte aandacht, een luisterend oor, zonder normen en waarden. Ik zal dit omlijsten met een voorbeeld.

Zoek de drijfveren

Laatst had ik het genoegen om met 1 van onze providers een dagje mee op pad te gaan om te ervaren hoe zij chauffeurs benaderen die deelnemen aan een inzetbaarheidscheck. Naast allerlei testjes en metingen was er ruimte voor een gesprek. Om kort te persoonlijke uitkomsten te delen maar vooral om 1 vraag te stellen: wat is voor jou belangrijk in je leven om je goed te blijven voelen, om je welzijn en energie hoog te houden? En daar kwamen de drijfveren op tafel, de een wil met z’n kleinzoon blijven voetballen, de ander graag met de vrouw naar de camping en weer een ander wil in de tuin werken. Hele persoonlijke verhalen die maakten dat men ging nadenken. En wat is daar dan voor nodig? 

De sleutel is koppel de thema's aan de drijfveren

Thema’s rondom leefstijl, gezondheid en energie koppelen aan persoonlijke drijfveren, daar ligt de sleutel. Stop als HR-manager dus met het goed bedoeld bedenken van programma’s, het aanbieden van sportschool abonnementen en fietsplannen. Vul het niet in maar vraag het je mensen! Haal hun mening op in een DRIVE-sessie en schep een omgeving waarin mensen in vertrouwen en veiligheid kunnen delen wat zij nodig hebben om vitaal, met plezier en vol energie naar hun werk te gaan én weer naar huis. 

Geïnspireerd en wil je ook aan de slag met duurzame inzetbaarheid?

Wil je sparren met STL over hoe het thema duurzame inzetbaarheid invulling te geven en je mensen te prikkelen? Neem dan contact op met onze adviseurs duurzame inzetbaarheid voor organisatiecoaching, tools, advies en inspiratie.

Vitaal aan het werk in de transport en logistiek

Inzetbaarheidscheck

Ga ook aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Lees hier alles over de inzetbaarheidscheck van STL.
Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel of mail ons!

Stel je vragen aan onze adviseurs. We geven je graag een maatwerkadvies over duurzame inzetbaarheid!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: