Daphne van Paassen adviseur duurzame inzetbaarheid bij STL
Blog over duurzame inzetbaarheid

4 tips voor een vliegende start in 2024

De laatste 2 weken van 2023. Mijn kerstboom staat. De gesprekken gaan aan de keukentafel en bij werkgevers steeds meer over goede voornemens. Als adviseur duurzame inzetbaarheid binnen de sector transport & logistiek spreek ik dagelijks met werkgevers over uitdagingen in de sector. Uitdagingen rondom het vitaal, met plezier, veilig en in vakmanschap houden van medewerkers.

Deel deze pagina

Ook binnen onze sector is het een uitgelezen kans om samen met jouw team doelen te stellen en te streven naar een succesvol jaar. Als werkgever heb je de unieke mogelijkheid om je medewerkers te stimuleren en te ondersteunen bij het behalen van hun goede voornemens. Hier zijn enkele ideeën om het beste uit je team te halen en een positieve verandering te bevorderen. Een tip om een idee werkelijkheid te laten worden binnen jouw bedrijf: betrek je medewerkers en vraag hen naar wat voor hen het belangrijkste is.  Werk dit samen uit, simpel, praktisch en haalbaar.

1. Gezondheid en Welzijn in de Cabine

Een van de meest voorkomende goede voornemens is gezonder werken en een gezondere levensstijl. Voor vrachtwagenchauffeurs die veel tijd in hun cabines doorbrengen, kan het lastig zijn om gezonde keuzes te maken. Als werkgever kun je overwegen om:

  • gezonde snacks beschikbaar te stellen
  • toegang te bieden tot fitnessfaciliteiten langs de routes
  • wellnessprogramma's te introduceren.

Dit middelen ondersteunen de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers.

Gezond leven in transport en logistiek

2. Professionele Ontwikkeling en Training

Stimuleer een cultuur van voortdurende groei en ontwikkeling binnen jouw bedrijf. Bied mogelijkheden voor bijscholing, training en certificering aan. Moedig je medewerkers aan om hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe kansen te verkennen. Dit is niet alleen ten behoeve van het individu, maar ook om de algehele efficiëntie en kwaliteit van de dienstverlening te verhogen.

3. Teambuilding en Samenwerking

Een hecht team is de sleutel tot succes in elke onderneming. Moedig samenwerking aan, organiseer een moment om samen te komen, zoals een vrijdagmiddag borrel. En creëer een positieve werkomgeving. Dit kan de teamgeest versterken en de productiviteit verhogen.

4. Flexibiliteit en Werk-Privébalans

Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé is cruciaal voor het welzijn van je medewerkers. Overweeg flexibele werkschema's, thuiswerkmogelijkheden, of andere initiatieven die de werk-privébalans verbeteren. Een evenwichtige levensstijl draagt bij aan een gezonder en gelukkiger team. 

Door deze goede voornemens te omarmen en actief te ondersteunen, geef je niet alleen invulling aan de persoonlijke doelen van je medewerkers, maar bouw je ook aan een sterker en succesvoller team binnen jouw bedrijf. Samen op weg naar een productief en voorspoedig nieuw jaar!

Structureel

Wil je het hele jaar aandacht voor het welzijn van je mensen binnen je bedrijf organiseren, STL adviseert je graag. Met soob gefinancierde diensten versterken we jouw organisatie en zetten de medewerkers in hun kracht. Als adviseur duurzame inzetbaarheid begeleid ik werkgevers die hun belangrijkste kapitaal, hun mensen, willen behouden. Vitaal, met plezier, veilig en in vakmanschap tot aan het pensioen. Maar hoe doe je dat? Jaarlijks inspireren mijn collega's en ik ruim 700 werkgevers op dit vraagstuk, passend bij onze sector: praktisch, in kleine stapjes, met en groots effect op verzuim, productiviteit, loyaliteit van je mensen én behoud. Dit begint vaak heel klein. Bij 1 van de werkgevers die ik adviseer zijn we een werkgroepje met medewerkers gestart. Samen bedenken we elke keer een actie die bijdraagt aan het welzijn van alle medewerkers.

Vergroot de werkkracht van jouw bedrijf met vakbekwame medewerkers.

Ga aan de slag met de werkkracht van jouw bedrijf!

Werknemers zijn de motor van je bedrijf. Maar hoe zet je hen nu in hun kracht?

Lees meer over werkkracht
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Wil jij eens sparren over duurzame inzetbaarheid?

Stel je vragen aan onze adviseurs. We geven je graag een maatwerkadvies over duurzame inzetbaarheid!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?