Diversiteit en inclusie in de transport en logistiek
Tips en advies

Hoe ziet diversiteit eruit binnen een organisatie?

Deel deze pagina

Binnen een organisatie zijn er verschillende vormen van diversiteit. De belangrijkste soorten zijn demografische, cognitieve, persoonlijke en culturele diversiteit. Elke vorm draagt op een eigen manier bij aan de organisatie.

Lees hieronder informatie over verschillende soorten diversiteit:

    Demografische diversiteit

    Demografische diversiteit gaat over zichtbare kenmerken zoals geslacht, leeftijd, etniciteit, nationaliteit en sociaal-economische status. Denk aan mannen, vrouwen, non-binaire personen, verschillende leeftijden en diverse achtergronden.

    Voorbeeld: Vrouwen in de transport en logistiek 

    Onze sector zet zich in om meer vrouwen in onze sector aan te trekken. Het inzetten van vrouwen als chauffeurs in de transport- en logistieksector biedt verschillende voordelen: 

    • Betere werk-privébalans: Vrouwelijke chauffeurs hechten vaak meer waarde aan een goede balans tussen werk en privéleven, wat kan leiden tot een positievere werkomgeving 
    • Tevreden klanten: Bedrijven melden dat klanten tevredener zijn wanneer vrouwelijke chauffeurs betrokken zijn, mogelijk door hun aandacht voor detail en klantgerichtheid 
    • Minder schades: Er zijn aanwijzingen dat vrouwelijke chauffeurs minder vaak betrokken zijn bij ongelukken, wat kan leiden tot lagere kosten voor schadeherstel en verzekeringen 
    • Diversiteit en inclusie: Het bevorderen van genderdiversiteit kan bijdragen aan een inclusievere werkcultuur, wat de aantrekkelijkheid van het bedrijf als werkgever vergroot

    Om een inclusieve werkomgeving te creëren zullen bedrijven zich moeten verdiepen in bijvoorbeeld de behoeften van vrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veilige parkeerplaats en rustplaatsen, sanitaire voorzieningen, flexibele werktijden.

    Cognitieve diversiteit

    Cognitieve diversiteit gaat over verschillen in opleiding, vaardigheden, ervaring en denkstijlen. Werknemers met verschillende opleidingen, werkervaringen en manieren van denken zorgen voor nieuwe ideeën. Kijk maar eens om je heen, niemand is hetzelfde. Gelukkig maar, anders ziet de wereld er wel beetje hetzelfde uit. Denk bij cognitive diversiteit aan collega’s die meer moeite hebben om zich te concentreren of minder goed luisteren als je met hen praat. Of collega’s die moeite hebben om sociale of non-verbale signalen op te vangen, waardoor ze meer moeite hebben om zich in te leven. Zo ook personen die verbanden zien, die anderen niet zien. Iedereen heeft een werkomgeving nodig, waar je jezelf kunt en mag zijn.  

    Neurodiversiteit 

    Er zijn verschillende vormen van neurodiversiteit. Dit betekent dat sommige mensen een brein hebben dat anders werkt dan gemiddeld. Ongeveer 20% van de Nederlanders is neurodivers. Zij kunnen soms op een andere manier werken dan normaal, maar dit zorgt vaak voor waardevolle ideeën. Hier zijn een paar voorbeelden van neurodiversiteit: 

    Hoog sensitieve personen (HSP) 

    Hoog sensitieve personen (ookwel HSP’ers) ervaren meer details in hun omgeving, zoals licht, geluid, geur en textuur, maar hebben ook een hogere emotionele gevoeligheid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat HSP’ers vaak creatief , vindingrijk, perfectionistisch en gewetensvol zijn.

    Voorbeeld over hoog sensitiviteit in de praktijk 

    Lisa is een hoog senstitief persoon en besluit na haar studie om te gaan werken bij distributiecentrum dat bekend staat om zijn innovatieve benadering van logistieke processen. In haar rol als junior logistiek engineer, kon ze haar oog voor detail en haar vermogen om snel problemen op te lossen goed gebruiken. Het was niet altijd makkelijk voor Lisa. De drukte en het lawaai van het warehouse konden soms overweldigend zijn. Maar haar leidinggevende zag haar potentieel en bood haar een rustige werkplek aan waar ze zich beter kon concentreren. Hij gaf haar ook de flexibiliteit om haar werktijden aan te passen, zodat ze op haar best kon presteren.  

    Met deze aanpassingen bloeide Lisa op. Haar vermogen om patronen te herkennen en problemen te anticiperen, zorgde ervoor dat de logistieke processen soepeler verliepen. Ze ontwikkelde een systeem om fouten in de verzending te minimaliseren, wat het bedrijf veel geld bespaarde. Haar empathie zorgde ook voor een goede connectie met de klant, zij voelden zich gehoord en begrepen. 

    Het verhaal van Lisa laat zien hoe belangrijk het is om de unieke kwaliteiten van werknemers te herkennen en te waarderen. Door een omgeving te creëren waarin zij kunnen uitblinken, kunnen bedrijven niet alleen hun efficiëntie en klanttevredenheid verbeteren, maar ook bijdragen aan het welzijn en de tevredenheid van hun werknemers.

    Hoogbegaafdheid 

    Hoogbegaafden hebben een hoge intelligentie, maar het brengt daarnaast nog meer eigenschappen met zich mee. Hoogbegaafden zijn vaak nieuwsgierig, leergierig, creatief, intens, perfectionistisch, gevoelig, en idealistisch. Verder kunnen hoogbegaafden moeite hebben met autoriteit en gevoeliger zijn voor faalangst. Hoogbegaafde werknemers kunnen een werkgever veel bieden, maar kunnen ook veel profiteren van de juiste ondersteuning vanuit de werkgever.

    Voorbeeld van hoogbegaafdheid in de praktijk 

    Wanneer de hoogbegaafde Mark aan de slag gaat bij een transportbedrijf in Zuid-Holland valt hij direct op door zijn scherpe inzicht en denkvaardigheid. Zijn toevoegingen zorgde voor veel verschil in het bedrijf en al gauw wist hij de bezorgtijd te verminderen. Alleen hoewel Mark uitblonk in zijn werk, merkte zijn manager dat hij de neiging had om zich te overwerken. Door betere afspraken te maken over zijn werktijden en hem de kans te geven om deels vanuit huis te werken raakte Mark veel minder snel uitgeput. Dit laat zien hoe een bedrijf kan profiteren van de unieke vaardigheden van een hoogbegaafde werknemer en tegelijkertijd rekening kan houden met hun specifieke behoeften.

    ADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorder 

    Werknemers met ADHD hebben vaak moeite om zich te concentreren, ze zijn vergeetachtig, hebben moeite om instructies te volgen en vinden organiseren en plannen lastig. Daarnaast kunnen ADHD’ers hyperactief, impulsief en emotioneel zijn. Maar ze zijn ook creatief, energiek en kunnen snel schakelen in dynamische omgevingen. Met de juiste ondersteuning kan een ADHD’er prima aan de slag in de transport en logistiek sector. Luister bijvoorbeeld eens naar de podcast met Fabienne

    ASS autismespectrumstoornis 

    De naam zegt het al, werknemers met ASS bevinden zich op een spectrum. De kenmerken die zij ervaren en ondersteuning die zij hierbij nodig hebben verschilt per persoon. Ga in gesprek met jouw werknemer en probeer te achterhalen wat nodig is om hen zo goed mogelijk te kunnen helpen.

    Voorbeeld over ADHD in de praktijk 

    In een groot distributiecentrum werd een team samengesteld dat bestond uit neurodiverse medewerkers, waaronder mensen met autisme en ADHD. Deze medewerkers brachten unieke perspectieven en creatieve denkpatronen in het team. 

    Creatieve oplossingen 

    De manier van denken van medewerkers zorgde voor enkele creatieve oplossingen: 

    • Visuele hulpmiddelen: Medewerkers met autisme ontwikkelden visuele hulpmiddelen en kleur gecodeerde systemen om de indeling van het magazijn te verbeteren. Dit maakte het makkelijker om producten snel te lokaliseren en te verplaatsen. 
    • Innovatieve software: Een medewerker met ADHD stelde voor om gamification-elementen toe te voegen aan de voorraadbeheersoftware. Dit verhoogde de betrokkenheid en motivatie van het personeel, wat leidde tot een efficiënter voorraadbeheer. 
    • Procesautomatisering: Het team bedacht een geautomatiseerd systeem voor het bijhouden van voorraadniveaus en het voorspellen van toekomstige behoeften. Dit systeem maakte gebruik van sensoren en IoT-technologie om realtime gegevens te verzamelen en te analyseren 

    Door neurodiverse medewerkers in te zetten, kon het distributiecentrum niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook innovatieve oplossingen implementeren die anders misschien over het hoofd waren gezien. 

    Leerstoornissen 

    Ook leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie en dysgrafie horen bij neurodiversiteit. Dyslexie maakt lezen en schrijven moeilijk, dyscalculie zorgt voor problemen met rekenen en cijfers, en dysgrafie maakt schrijven lastig. Leerstoornissen hebben niets te maken met het intelligentieniveau van een medewerker, maar kunnen wel obstakels veroorzaken in het werk. 

    Bekijk dit voorbeeld over moeite met leren

    Voorbeeld over dyslexie in de praktijk 

    Als Anneke aan de slag gaat bij een groot logistiek bedrijf is ze bang dat haar dyslexie problemen kan veroorzaken en bespreekt dit met haar leidinggevende. Samen komen ze met een plan om Anneke te koppelen aan een mentor en haar te ondersteunen met visuele hulpmiddelen. Daarbij zet het bedrijf tekst-naar-spraak software in, zodat ze zich kan concentreren op het uitvoeren van haar werk zonder zich zorgen te maken over het schrijven. 

    Dit verhaal laat zien dat een open gesprek met jouw werknemer het verschil kan maken. Daarbij laat het zien dat werknemers met leerstoornissen hun volledige potentieel kunnen bereiken en waardevolle bijdragen kunnen leveren aan het team doormiddel van de juiste aanpassingen en ondersteuning. 

    Persoonlijke diversiteit heeft te maken met persoonlijke kenmerken zoals religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit, fysieke mogelijkheden en persoonlijkheid. Verschillende overtuigingen, voorkeuren en eigenschappen maken teams sterker.  

    Personen met afstand tot de arbeidsmarkt 

    Personen met beperkte lichamelijke of mentale vaardigheden willen ook graag zoveel mogelijk zelfstandig leven, en dit kan door mee te doen op de arbeidsmarkt. Werk zorgt voor zingeving en voldoening, ook door de sociale contacten die ontstaan. Werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak loyaal en gemotiveerd. Ze hebben ook vaak een frisse kijk op het werk en kunnen creatief problemen oplossen. Voor de werkgever is het belangrijk om het werk aan te passen aan de behoeften van deze werknemers en hen te ondersteunen. Vraag ook regelmatig aan jouw medewerkers: wat heb jij nodig om je nog beter te voelen in je werk?

    LHBTIQ+ gemeenschap

    De LHBTIQ+ gemeenschap is een diverse groep mensen met verschillende seksuele geaardheden,  genderidentiteiten en geslachtsuitdrukkingen. De afkorting LHBTIQ+ staat voor: 

    • Lesbisch: Vrouwen die op vrouwen vallen. 
    • Homoseksueel: Mannen die op mannen vallen. 
    • Biseksueel: Mensen die zowel op mannen als vrouwen vallen. 
    • Transgender: Mensen die zich identificeren met een ander geslacht dan het geslacht dat hen bij de geboorte is toegekend. 
    • Interseks: Mensen die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet passen binnen de typische definities van man of vrouw. 
    • Queer: Een overkoepelende term voor mensen die zich niet identificeren met de heteronorm of gendernorm, of die de grenzen van die normen willen bevragen. 
    • +: Alle andere vormen van seksuele geaardheden,  genderidentiteiten en geslachtsuitdrukkingen die niet heteroseksueel en cisgender (wanneer de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht) zijn. 

    In de transport en logistiek wordt helaas soms nog negatieve vooroordelen en discriminatie ervaren door leden van de LHBTIQ+ gemeenschap. Dit omdat er nog weinig zichtbaarheid voor is en sommige werkomgevingen niet als veilig en inclusief worden ervaren. Neem actieve stappen als werkgevers om jouw medewerkers veilig en welkom te laten voelen.

    Bekijk bijvoorbeeld deze initiatieven om de LHBTIQ+ inclusie in de transport en logistieke sector te bevorderen: 

    • Pride in Transport: Een netwerk van LHBTIQ+ professionals in de transport- en logistieke sector. 
    • Charter Diversiteit & Inclusie: Een charter dat door een aantal bedrijven in de transport- en logistieke sector is ondertekend, waarin zij zich committeren aan een inclusieve werkomgeving voor alle medewerkers. 
    • Trainingen over LHBTIQ+ inclusie: Er worden steeds meer trainingen aangeboden over LHBTIQ+ inclusie, die bedrijven kunnen helpen om een inclusieve werkomgeving te creëren. 

    Lees ook het verhaal van Marco Wassink

    Zij-instromer Marco Wassink voor zijn vrachtwagen
    Enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met diversiteit en inclusie in jouw bedrijf? Ga aan de slag met dit 5-stappenplan

    Culturele diversiteit

    Culturele diversiteit gaat over verschillen in culturele achtergronden, waarden en normen. Cultuur is meer dan etniciteit of nationaliteit. Etniciteit gaat over iemands culturele achtergrond, zoals taal en tradities. Nationaliteit zegt bij welk land iemand officieel hoort. Maar cultuur gaat ook om hoe mensen denken, communiceren en samenwerken. Deze vorm van diversiteit overlapt soms met andere soorten, maar heeft een eigen, belangrijke invloed op de werkomgeving. 

    Etnische diversiteit 

    Etnische diversiteit binnen de organisatie is te zien in het aantal werknemers met verschillende etnische achtergronden. Kenmerken die hierbij een rol kunnen spelen zijn taal, land van herkomst, huidskleur, religie en cultuur. Etnische diversiteit kan leiden tot vooroordelen, racisme en discriminatie. Het voeren van open en eerlijke gesprekken over etnische diversiteit binnen de organisatie kan hierin al veel verschil maken.  

    Check deze voorbeelden van statushouders:

    Van ritjes door de woestijn naar het asfalt van europa & Blij met mijn eigen wagen

    Door aandacht te geven aan alle vormen van diversiteit ontstaat een organisatie waarin iedereen zich welkom voelt en goed kan meedoen. 

    Veelgestelde vragen

    Alle vragen
    Peter Lanza, Sectoradviseur

    Heb je vragen over diversiteit en inclusie?

    Heb je vragen of wil je aan de slag met diversiteit en inclusie? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

    Mailen of bellen?

    088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
    Wat vind je van deze pagina?