Carola van den Bosch-Bol & Ammar bij DHL
Ervaringen met statushouders

STL helpt statushouders aan een goede start in transport en logistiek

Een volkorenboterham, groente en fruit. Voor iemand die in Nederland is geboren klinkt dit als een vrij normale inhoud van een lunchbox. Maar iemand die nieuw is in Nederland moet vaak aan veel dingen wennen.

Deel deze pagina

Daarom helpt het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) statushouders met hun inburgering in Nederland op alle gebieden. 

Wat is het statushoudersproject van het STL? 

In het statushoudersproject van STL worden statushouders gekoppeld aan werkgevers. Het doel is om statushouders op te leiden tot vrachtwagenchauffeur en logistiek medewerkers. STL zorgt hierbij niet alleen voor de werving, subsidie en opleiding van statushouders. Maar heeft ook een belangrijke rol in de coaching van de nieuwe Nederlanders. 

Extra hulp bij inburgering 

Carola van den Bosch-Bol werkt als social coach en loopbaanadviseur bij STL en heeft een belangrijke rol in het coachen van statushouders. “Tijdens de coaching wordt er gesproken over alle sectoren die van belang zijn om te functioneren in de Nederlandse maatschappij. Dan heb ik het over de gezinssituatie, financiën, huisvesting, voeding en gezondheid, omgaan met weerstand en betere beheersing van de Nederlandse taal. Dit doen we om belemmering op te lossen en statushouders zo goed mogelijk te laten functioneren.” 

Ook voor vreemde zaken 

“Statushouders proberen we op alle mogelijke manieren te helpen. Er was een statushouder die ’s nachts moest werken. Er was geen mogelijkheid om met het openbaar vervoer zijn werk te bereiken. Deze man hebben we toen, met hulp van de Sociale Dienst Rotterdam, geholpen aan een fiets.  

Op een dag werden we ingelicht door een leraar van een basisschool dat een kind koude patat van de dag ervoor mee had gekregen in zijn broodtrommel. Dan helpen we iemand op het gebied van voeding en gezondheid.” 

Nederlandse taal 

“Communicatie heeft een belangrijke rol om te kunnen functioneren in de maatschappij. Als ze de Nederlandse taal nog niet machtig genoeg zijn leren we ze om geen ‘ja’ te zeggen als ze iets niet begrijpen. Als statushouders de overstap willen maken naar het beroep van vrachtwagenchauffeur moeten zij wel beschikken over taalniveau B1 en een rijbewijs B.” 

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten over statushouders?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?