Peter Lanza Adviseur
Blog over werving en selectie

Optimalisatie van je personeelscapaciteit: Wanneer het allemaal klopt.

Lees hier de blog van Peter Lanza, sectoradviseur bij STL.

Deel deze pagina

Een paar dagen geleden had ik weer zo’n heel inspirerend bezoek. Een kennismakingsgesprek bij een bedrijf met iets meer dan 50 werknemers. Ik sprak met de directeur/eigenaar. Een enthousiast en heel gedreven type!

Aanbevelen

Dit bedrijf kent  eigenlijk geen wervingsproblemen. Er dienen zich regelmatig sollicitanten aan. De meeste instroom is vanuit mond-tot-mond reclame. De werknemers van dit bedrijf willen maar wat graag als ambassadeur optreden en laten hierbij geen mogelijkheid onbenut. Of het nu gaat om het, onderweg in een wegrestaurant, aanspreken van andere chauffeurs of het zelf maken en posten van filmpjes waarin zij vertellen hoe leuk het werken is bij hun bedrijf. Niets is hun teveel.

Daarnaast investeert dit bedrijf ook fors in de jonge aanwas met maar liefst 4 (!) leerlingen. Hiermee vullen zij niet alleen hun vacatures maar verlagen zij tegelijkertijd de gemiddelde leeftijdsopbouw.

Werknemers voelen zich hier gehoord in deze platte organisatie waar de deur van de directie altijd open staat. En in dit geval beleven de werknemers dit zelf ook echt zo. Dat is namelijk zeker niet altijd het geval, zo blijkt uit onderzoek. De afstand van de werkgever naar de werknemer wordt vaak kleiner ervaren dan andersom.

Employer Branding

Toch zien ook zij de toenemende uitdagingen op de arbeidsmarkt. Zij hebben daarom een bureau in de arm genomen die hun arbeidsmarktcommunicatie gaat ‘updaten’. Zij realiseren zich heel goed dat zij de huidige, jonge, werkzoekenden echt anders moeten aanspreken. Met de nadruk op het bieden van een goede werk/privé balans en ontwikkelmogelijkheden in combinatie met een gevarieerd werkaanbod. 

Introductie nieuwe werknemers

Als een werknemer bij dit bedrijf aan de slag gaat kan hij/zij rekenen op een gedegen inwerkprogramma. Werknemers nemen namelijk vaak al in de eerste twee maanden al de beslissing of zij willen blijven werken. Daarom is een goede ‘onboarding’ van groot belang. Maak waar wat je beloofd. Kom afspraken na. Werk, zo mogelijk, met een buddy waar de nieuwe werknemer met vragen terecht kan. Allemaal zaken die van belang zijn om een nieuwe werknemer aan je te binden.

Betrokken werknemers

Omdat de directie van dit bedrijf de intrinsieke behoefte heeft om in hun personeel te investeren voelen werknemers zich ook betrokken. Zij stimuleren elkaar zelfs om aan hun gezondheid te werken, bijvoorbeeld met een collectief stoppen met roken programma.

Dat resulteert in dit geval in een laag verzuimpercentage en nagenoeg geen verloop. En als het een keer voorkomt dat iemand vertrekt dan wordt er altijd een exitgesprek gevoerd om gevoel te krijgen bij de redenen.

Goed contact tussen werknemer en werkgever

Alhoewel hier geen sprake is van een geformaliseerde gesprekscyclus, is de leiding veelvuldig op de juiste manier met hun mensen in gesprek. De belangrijkste pijler van duurzame inzetbaarheid, zo blijkt uit onderzoek. Naast functioneringsgesprekken worden ook toekomstgesprekken gevoerd. Waarbij de werknemer kan aangeven welke ontwikkelbehoefte hij of zij heeft. 

Bij dit bedrijf is oprecht sprake van goed werkgeverschap. Hier wordt op een heel natuurlijke wijze gewerkt aan het optimaliseren van de personeelscapaciteit. Om daarmee te allen tijde te kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerd, gemotiveerd en vitaal personeel.

Hier klopt het allemaal.

Toolkit in de transport en logistiek

Personeel nodig?

Ben je op zoek naar personeel en kun je wel tips gebruiken? Bekijk onze toolkit voor werving en selectie van personeel in de transport en logistiek.

Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over werving en selectie.

Bel: 088 - 2596106

Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?