Vragen?
Heb je vragen? Bel ons!
Met leren en ontwikkelen op de werkplek!
De toekomst daagt elke werkgever uit. Je wilt de snelle veranderingen bijbenen en wendbaar blijven. Je medewerkers hebben daarvoor nieuwe vaardigheden nodig. Blijven leren en ontwikkelen is dan belangrijk. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) helpt daarbij. 10 tips waarmee je medewerkers steeds beter worden in hun vak.
Je medewerkers zijn de motor van je bedrijf. Het is dus belangrijk dat ze in hun kracht blijven staan! Hoe je dat doet? Door ze kennis te laten delen met elkaar. En beter te laten samenwerken. Dat is de meest efficiënte manier van leren!
Leren en ontwikkelen is méér dan een opleiding of training volgen. Juist met leren op de werkplek is veel winst te behalen! Je medewerkers leren dan nieuwe vaardigheden van én met elkaar, tijdens het werk. Dat maakt ze breder inzetbaar én productiever. En meer dan dat! Als ze kunnen groeien binnen je bedrijf, blijven ze ook graag bij je werken.
Een leercultuur versterkt je bedrijf én motiveert je medewerkers. Bedrijven waar leren vanzelfsprekend is, staan op voorsprong door:
Welke stappen wil jouw medewerker zetten? Waar krijgt hij of zij energie van? Wat gaat al goed? En op welke manier wil die medewerker nog iets bijleren? Dat kom je alleen te weten in een gesprek! Een goed gesprek heeft de vorm van een open dialoog. Het is tweerichtingsverkeer. Zorg ervoor dat medewerkers hun wensen en verwachtingen vrijuit kunnen uitspreken. En laat zien dat je wilt meewerken aan het waarmaken daarvan.
Het goede gesprek voeren is een kunst. Een vraag als ‘welke opleiding wil je volgen?’ schrikt vaak af. Dan denken mensen meteen aan theorielessen en examens doen. Je kunt beter vragen naar iemands werkbeleving. Door dicht bij het vak te blijven komt er enthousiasme los. Hoe wil je beter worden in je vak? En wat zou je van een ander willen leren? Welk talent van jou zou jij meer willen inzetten? En wat zou je écht willen veranderen?
Denk niet meteen aan opleidingen en cursussen. De meeste werknemers leren het vak liever van elkaar. Van een buddy of leerambassadeur bijvoorbeeld. Of door op pad te gaan met een mentor-chauffeur. Ook taken van elkaar overnemen werkt goed. Daarmee doen medewerkers nieuwe competenties op. Laat medewerkers ook eens samen een praktijkcase van de werkvloer bespreken. Vaak levert dat verbeteracties en innovaties op!
Waarschijnlijk heeft je bedrijf een visie, missie en strategie. Jij weet waarom je een bepaalde richting op gaat. Maar weten je medewerkers dat ook? Communiceer daarom regelmatig de toekomstplannen van je bedrijf. Je medewerkers kunnen dan hun eigen ontwikkeling daarop afstemmen. Geef ze ook de ruimte om ontwikkelstappen te zetten, of te experimenteren met verbeteringen in het werkproces. Dat zet je bedrijf in een hogere versnelling.
Hoe dichter bij de werkvloer, hoe beter leren en ontwikkelen werkt. Leidinggevenden en collega’s zijn dus de beste leermeesters binnen je bedrijf. Van hen komt de kennis, inspiratie en motivatie. Laat teams daarom hun eigen leerbehoeften, leermomenten en leervormen bepalen. Aanvullend kan HR voor een integrale aanpak van leren en ontwikkelen zorgen. En daarin structuur aanbrengen. Zo draagt ook HR bij aan een leer- en ontwikkelcultuur.
Hoe houd ik mijn mensen in ontwikkeling? Hoe bied ik ze leermogelijkheden? Dat zouden belangrijke vragen moeten zijn voor leidinggevenden! Leidinggevenden staan dicht bij de werkpraktijk. Daardoor kunnen ze prima het gesprek over werkbeleving voeren. Moeten ze daarvoor hun vaardigheden als coach en facilitator aanscherpen? In de leerlijn Toekomstgericht Leiderschap (onderdeel van het Werkkrachtprogramma Duurzame Inzetbaarheid van STL) krijgt dat ruime aandacht!
Uitgebreide leertrajecten in één keer uitrollen schrikt medewerkers af. Na je gesprekken met medewerkers kun je beter kleine stappen zetten. Stappen die ook dicht bij het werkproces blijven. Op die manier blijft het overzichtelijk en creëer je makkelijker positieve leerervaringen. Dit zal je medewerker motiveren om zich verder te ontwikkelen. Je zet een vliegwiel in werking!
Er zijn heel veel subsidieregelingen voor leren en ontwikkelen! In onze sector kunnen medewerkers bijvoorbeeld jaarlijks beschikken over € 3.000 opleidingsbudget. En ook voor bedrijven zijn er aantrekkelijke subsidies voor leertrajecten. Er is zelfs een compensatieregeling voor werkgevers als medewerkers hun leeractiviteit onder werktijd doen. Laat je informeren door de adviseurs van STL!
STL biedt veel producten en diensten die de ontwikkeling van je medewerkers ondersteunen. Ze worden dan steeds beter in hun vak. Je biedt je medewerkers er toekomstperspectief mee. En je zorgt voor meer verbinding met het bedrijf. Daardoor gaat het je beter lukken om goede mensen te vinden, boeien en te behouden. Als SOOB-bedrijf kun je er met subsidie of zelfs kosteloos gebruik van maken.
Leerkansen bieden werkt als een magneet. Want het overgrote merendeel (91%) van de werknemers vindt leermogelijkheden in het werk belangrijk (TNO). Je wordt er dus een aantrekkelijke werkgever door. En het lukt je beter om medewerkers te behouden. Met zulk goed werkgeverschap ga je beslist het verschil maken. En je hoeft dat niet alleen te doen. De STL-adviseurs staan voor je klaar!
Daarom Tip 10: zet je eerste stap en neem contact op!
Als je een leerling-werknemer een leerwerkplek biedt, moet jouw bedrijf een Erkend Leerbedrijf zijn. STL plaatst alleen leerling-werknemers bij erkende leerbedrijven. Deze erkenning moet je aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is.
De SBB beoordeelt de aanvraag op de volgende criteria:
Heb je hulp nodig bij de aanvraag? Neem contact op met ons en we helpen je verder.
Ja, dit heet cumulatie en is mogelijk. De Subsidieregeling praktijkleren bevat geen bepalingen die dat uitsluiten. Let op, want bij andere regelingen kan dat wél het geval zijn.
Heb je vragen? Bel ons!
We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je! Wil je je antwoord nog kort toelichten?
Dank je voor je feedback!