Man in grote rode vrachtwagen

Vakbekwaamheid verbeteren?

Met leren en ontwikkelen op de werkplek!

Deel deze pagina

De toekomst daagt elke werkgever uit. Je wilt de snelle veranderingen bijbenen en wendbaar blijven. Je medewerkers hebben daarvoor nieuwe vaardigheden nodig. Blijven leren en ontwikkelen is dan belangrijk. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) helpt daarbij. 10 tips waarmee je medewerkers steeds beter worden in hun vak.

Je medewerkers zijn de motor van je bedrijf. Het is dus belangrijk dat ze in hun kracht blijven staan! Hoe je dat doet? Door ze kennis te laten delen met elkaar. En beter te laten samenwerken. Dat is de meest efficiënte manier van leren!  

Voordelen van een leercultuur 

Leren en ontwikkelen is méér dan een opleiding of training volgen. Juist met leren op de werkplek is veel winst te behalen! Je medewerkers leren dan nieuwe vaardigheden van én met elkaar, tijdens het werk. Dat maakt ze breder inzetbaar én productiever. En meer dan dat! Als ze kunnen groeien binnen je bedrijf, blijven ze ook graag bij je werken. 

Een leercultuur versterkt je bedrijf én motiveert je medewerkers. Bedrijven waar leren vanzelfsprekend is, staan op voorsprong door: 

  • Proactieve medewerkers die meedenken 
  • Medewerkers die continue bijleren en het bedrijf wendbaar houden 
  • Betere prestaties, productiviteit en innovatievermogen 
  • Kleiner verloop medewerkers 
  • Verbetering duurzame inzetbaarheid van medewerkers 

Tip 1: Ga het gesprek aan

Welke stappen wil jouw medewerker zetten? Waar krijgt hij of zij energie van? Wat gaat al goed? En op welke manier wil die medewerker nog iets bijleren? Dat kom je alleen te weten in een gesprek! Een goed gesprek heeft de vorm van een open dialoog. Het is tweerichtingsverkeer. Zorg ervoor dat medewerkers hun wensen en verwachtingen vrijuit kunnen uitspreken. En laat zien dat je wilt meewerken aan het waarmaken daarvan.   

Tip 2: Stel ook de juiste vragen 

Het goede gesprek voeren is een kunst. Een vraag als ‘welke opleiding wil je volgen?’ schrikt vaak af. Dan denken mensen meteen aan theorielessen en examens doen. Je kunt beter vragen naar iemands werkbeleving. Door dicht bij het vak te blijven komt er enthousiasme los. Hoe wil je beter worden in je vak? En wat zou je van een ander willen leren? Welk talent van jou zou jij meer willen inzetten? En wat zou je écht willen veranderen? 

Tip 3: Kies voor leren op de werkplek

Denk niet meteen aan opleidingen en cursussen. De meeste werknemers leren het vak liever van elkaar. Van een buddy of leerambassadeur bijvoorbeeld. Of door op pad te gaan met een mentor-chauffeur. Ook taken van elkaar overnemen werkt goed. Daarmee doen medewerkers nieuwe competenties op. Laat medewerkers ook eens samen een praktijkcase van de werkvloer bespreken. Vaak levert dat verbeteracties en innovaties op! 

Deze klanten gingen al aan de slag!

Tip 4: Stel je ‘waarom’ centraal en neem je mensen mee

Waarschijnlijk heeft je bedrijf een visie, missie en strategie. Jij weet waarom je een bepaalde richting op gaat. Maar weten je medewerkers dat ook? Communiceer daarom regelmatig de toekomstplannen van je bedrijf. Je medewerkers kunnen dan hun eigen ontwikkeling daarop afstemmen. Geef ze ook de ruimte om ontwikkelstappen te zetten, of te experimenteren met verbeteringen in het werkproces. Dat zet je bedrijf in een hogere versnelling.  

Tip 5: Leg ‘leren en ontwikkelen’ niet alleen bij HR neer

Hoe dichter bij de werkvloer, hoe beter leren en ontwikkelen werkt. Leidinggevenden en collega’s zijn dus de beste leermeesters binnen je bedrijf. Van hen komt de kennis, inspiratie en motivatie. Laat teams daarom hun eigen leerbehoeften, leermomenten en leervormen bepalen. Aanvullend kan HR voor een integrale aanpak van leren en ontwikkelen zorgen. En daarin structuur aanbrengen. Zo draagt ook HR bij aan een leer- en ontwikkelcultuur.    

Tip 6: Zorg dat leidinggevenden goede coaches worden  

Hoe houd ik mijn mensen in ontwikkeling? Hoe bied ik ze leermogelijkheden? Dat zouden belangrijke vragen moeten zijn voor leidinggevenden! Leidinggevenden staan dicht bij de werkpraktijk. Daardoor kunnen ze prima het gesprek over werkbeleving voeren. Moeten ze daarvoor hun vaardigheden als coach en facilitator aanscherpen? In de leerlijn Toekomstgericht Leiderschap (onderdeel van het Werkkrachtprogramma Duurzame Inzetbaarheid van STL) krijgt dat ruime aandacht! 

Opleidingsbudget

Loopbaancoach helpt keuzes te maken

Medewerkers kunnen kosteloos een loopbaancoach van STL om advies vragen. De coach helpt ze dan aan een passende training of opleiding. Voor geïnteresseerden is uitgebreide informatie en een digitaal aanvraagformulier beschikbaar.
Meer informatie

Tip 7: Begin klein  

Uitgebreide leertrajecten in één keer uitrollen schrikt medewerkers af. Na je gesprekken met medewerkers kun je beter kleine stappen zetten. Stappen die ook dicht bij het werkproces blijven. Op die manier blijft het overzichtelijk en creëer je makkelijker positieve leerervaringen. Dit zal je medewerker motiveren om zich verder te ontwikkelen. Je zet een vliegwiel in werking! 

Tip 8: Maak gebruik van subsidies en opleidingsbudgetten

Er zijn heel veel subsidieregelingen voor leren en ontwikkelen! In onze sector kunnen medewerkers bijvoorbeeld jaarlijks beschikken over € 3.000 opleidingsbudget. En ook voor bedrijven zijn er aantrekkelijke subsidies voor leertrajecten. Er is zelfs een compensatieregeling voor werkgevers als medewerkers hun leeractiviteit onder werktijd doen. Laat je informeren door de adviseurs van STL! 

Tip 9: Laat STL je ondersteunen (doen we graag!)

STL biedt veel producten en diensten die de ontwikkeling van je medewerkers ondersteunen. Ze worden dan steeds beter in hun vak. Je biedt je medewerkers er toekomstperspectief mee. En je zorgt voor meer verbinding met het bedrijf. Daardoor gaat het je beter lukken om goede mensen te vinden, boeien en te behouden. Als SOOB-bedrijf kun je er met subsidie of zelfs kosteloos gebruik van maken. 

Leerkansen bieden werkt als een magneet. Want het overgrote merendeel (91%) van de werknemers vindt leermogelijkheden in het werk belangrijk (TNO). Je wordt er dus een aantrekkelijke werkgever door. En het lukt je beter om medewerkers te behouden. Met zulk goed werkgeverschap ga je beslist het verschil maken. En je hoeft dat niet alleen te doen. De STL-adviseurs staan voor je klaar!

 Daarom Tip 10: zet je eerste stap en neem contact op! 

Onze adviseurs staan klaar om jou te helpen. Bel ons! 088-2596121

Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Vragen?

Heb je vragen? Bel ons!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?